Slovo ministra - Společná zemědělská politika

6.3.2019

Zemědělec, 4. března 2019

Už zhruba třičtvrtě roku se velmi intenzivně vyjednává nad legislativními návrhy, které loni v červnu představila Evropská komise v souvislosti s novou podobou Společné zemědělské politiky. Prostřednictvím europoslanců, kteří jsou v zemědělském výboru, je předloženo přes 5 000 pozměňovacích návrhů. Už to naznačuje, že legislativa navržená Komisí určitě nebude mít podobu, v jaké byla v červnu představena. Zatím není schválený ani rozpočet, takže není jasné, jaká částka bude pro Společnou zemědělskou politiku alokována.

Pokud jde o Českou republiku, snažíme se pravidla co nejvíce zjednodušit tak, aby zemědělce zbytečně nezatěžovala administrativa. V tom se shodujeme například se Saskem, které navrhovalo zjednodušit systém kontrol tak, aby nepostihoval formální prohřešky, čímž by se zmíněná administrativa značně odbourala. S tím můžeme jen souhlasit. Nemyslím si totiž, že třeba špatně vyplněný formulář můžeme považovat za stejně závažné pochybení jako záměrnou chybu s cílem získat dotaci. Za nejlepší variantu považujeme ale snížení počtu povinných kontrol, protože právě tím by odpadla velká část byrokracie. O tom samozřejmě budeme i nadále v Bruselu jednat.

Je také nezbytné, a to při každém jednání v Bruselu zdůrazňujeme, aby zemědělci napříč celou Evropskou unií měli rovné a spravedlivé podmínky. Pravidla nové Společné zemědělské politiky proto nesmí být paušálně diskriminační a musí zohledňovat specifika sektoru v jednotlivých členských státech. Proto dlouhodobě odmítáme povinné zastropování přímých plateb. S naší pozicí k němu jsme seznámili nejen české europoslance, ale i europoslance z dalších zemí. Pro příznivější nastavení Společné zemědělské politiky pro české i evropské zemědělství chceme maximálně využít všech legitimních nástrojů.

Evropská komise předpokládá, že se o víceletém finančním rámci bude hlasovat až na podzim. Což znamená velké zpoždění. Jak už jsem ale zmínil, naše návrhy se snažíme prosazovat na každém zasedání Rady ministrů. Na jejím jednání koncem ledna už jsem uvedl, že je potřeba se nyní již bez prodlev bavit o přechodném období. Zpoždění připouští i někteří europoslanci, takže je nutné začít řešit jeho podmínky, aby nedošlo ke zpoždění v toku peněz zemědělcům, kteří je potřebují.

Zdroj: MZe

Zdroj: MZe
Autor: redakce APIC

Tento projekt je podporován

Ministerstvo Zemědělství

Liberecký kraj

Novinky

14. 3. 2024 - Seminář "Projekty fotovoltaických elektráren na zemědělských stavbách"

1.3.2024

Seminář se uskuteční ve čtvrtek 14. března 2024 od 10 hodin (prezence od 9:30) v budově Krajského úřadu Libereckého kraje v Liberci.

» více

11. 3. 2024 - pracovní setkání chovatelů hospodářských zvířat z Frýdlantska

1.3.2024

V pondělí 11.3.2024 od 15 hodin (cca do 17 hodin) se uskuteční v zasedací místnost na radnici MÚ Frýdlant (hlavní historická budova 1.patro) pracovní setkání chovatelů hospodářských zvířat z Frýdlantska

» více

9. 3. 2024 - Krajská myslivecká konference 2024

19.1.2024

Blíží se krajská myslivecká konference, ještě měsíc lze hlasovat o významnou osobnost v myslivosti

» více

Sledujte TV APIC

TV APIC

Počasí

18.03.
Počasí na den 18.03.
0°C / 8°C

19.03.
Počasí na den 19.03.
0°C / 8°C

20.03.
Počasí na den 20.03.
1°C / 10°C

INTERREG

Tento projekt je spolufinancován Evropskou unií v rámci Iniciativy Spolecenství INTERREG III A