Vláhový deficit se nesnižuje - pojištění ztrát způsobené suchem

20.3.2019

Vláhový deficit se nesnižuje
Letošní zima byla na sněhovou pokrývku v České republice relativně bohatá a většina sněhu navíc i pomohla napojit půdu, která nebyla promrzlá. Na první pohled by se tedy mohlo zdát, že se dlouhodobý vláhový deficit výrazně snížil. Na většině území republiky je ale situace taková, že hladina spodních vod zůstává stále na historicky nízké úrovni. A co se týká množství vláhy v horní vrstvě půdy, rychlost s jakou sníh odtál v kombinaci s nezvykle vysokými teplotami způsobily, že se značná část povrchové vláhy vytratila. Pro polní porosty i lesy bude nyní zásadní a rozhodující, kolik srážek v nejbližších týdnech spadne. Je pravděpodobné, že problémy s deficitem srážek a jejich nevyrovnaností budou přetrvávat i do budoucna.

Komerční pojištění sucha
Co se týká komerčního pojištění plodin proti riziku sucha, v Čechách toto pojištění nabízí pouze AGRA pojišťovna. Lze přitom pojistit vybrané tři plodiny - ozimou pšenici (tu pro následující sezónu 2019/20) dále kukuřici a slunečnici. Případná likvidace škod probíhá tzv. indexovou metodou.

Ad hoc dotace na zmírnění škod způsobených suchem 2018
Současný systém řešení škod vzniklých suchem je takový, že stát poskytuje zemědělcům odškodnění prostřednictvím tzv. ad hoc státní pomocí. Odškodňování sucha 2018 probíhá ve dvou krocích: nejprve se realizoval podprogram odškodnění krmných plodin, SZIF v říjnu přijal téměř 10 tisíc žádostí, pěstitelé si požádali o 960 mil. Kč a vlastní odškodňování již probíhá. Nyní se realizuje druhá etapa a to podprogram odškodnění ostatních plodin (žádosti se podávaly v lednu). Zásady Ministerstva zemědělství a SZIF, kterými se stanovují podmínky pro poskytování dotací na zmírnění škod způsobených suchem v roce 2018 jsou dostatečně známy všem zemědělcům a tak myslím, že je zbytečné je dále detailně rozebírat.

Podstatnou informací je přitom ta skutečnost, že pokud zemědělec nemá sjednáno komerční pojištění zemědělských plodin na základní rizika, je mu ad hoc státní pomoc významně krácena. Nabízíme proto všem zemědělcům osobní návštěvu a projednání možností, jak pojištění ve vztahu k problematice sucha řešit. Garantujeme přitom profesionální přístup specializovaného makléře – poradce a komplexní péči. RENOMIA GROUP se stará o silnou třetinu zemědělců v České republice.

Kontaktujte nás, jsme vám plně k dispozici

Váš tým RENOMIA AGRO

Inzerát ke stažení

Autor: Vladimíra Pachlová

Tento projekt je podporován

Ministerstvo Zemědělství

Liberecký kraj

Sledujte TV APIC

TV APIC

Počasí

24.04.
Počasí na den 24.04.
1°C / 7°C

25.04.
Počasí na den 25.04.
3°C / 9°C

26.04.
Počasí na den 26.04.
2°C / 13°C

INTERREG

Tento projekt je spolufinancován Evropskou unií v rámci Iniciativy Spolecenství INTERREG III A