Obsah cukrů v jogurtech na trhu v ČR je překvapení
22.3.2019
Otestovali jsme analyticky obsah celkových cukrů v jogurtech. Nová "pamlsková vyhláška" (č. 160/2018 Sb.) totiž limit upravila na max. 11 g celkových cukrů na 100 g nebo 100 ml. Někteří výrobci nebyli spokojeni. Deklarují i vyšší hodnoty. A jak testování dopadlo? Můžeme většinu výrobců docela pochválit. Přes 75 % testovaných jogurtů se hodí pro děti ve školách. A na chuti se to nejspíš nijak neprojevilo.
Prohlédněne si krátkou prezentaci výsledků. Funguje i na mobilu.
https://spark.adobe.com/page/2pUyHQ7y8wcnY/
J.Ruprich a kol., CZVP Brno, 21.3.2019
Jak mají být správně označeny jogurty vysvětluje následující infografika:
- Infografika „Označování potravin – JOGURTY“ (pdf, 9,27 MB)
Zdroj: SZÚ
Zdroj: SZÚ
Autor: redakce APIC
Regionální potravina
Projekt Ministerstva zemědělství
Krajské informační středisko
Krajské informační středisko pro rozvoj zemědělství a venkova Libereckého kraje
Projekt KIS LK je podporován Ministerstvem zemědělství České republiky a Libereckým krajem
Tento projekt je podporován
Sledujte TV APIC
Počasí
24.04.
1°C / 7°C
25.04.
3°C / 9°C
26.04.
2°C / 13°C
Tento projekt je spolufinancován Evropskou unií v rámci Iniciativy Spolecenství INTERREG III A