Dvě zásilky polského kuřecího masa se salmonelou ve východních Čechách

11.4.2019

Státní veterinární správa (SVS) upozorňuje, že se na českém trhu objevily dvě zásilky kuřecího masa z Polska, v nichž vyšetření prokázalo bakterie salmonely. V prvním případě se jedná o 240  kilogramů chlazených kuřecích čtvrtek. Maso bylo od příjemce zásilky z Březhradu distribuováno do stravovacích zařízení v Pardubicích. Ve druhém případě jde o 300 kg kuřecích prsních řízků, které přišly do skladu firmy Bidfood v Chlumci nad Cidlinou.

Identifikace výrobku (Březhrad):

Název výrobku: Kuřecí čtvrtky,
Výrobce: F.H.U. KUBEX Krystyna Kubiak, Spólzielcza 51, 58-800 Jelenia Góra, PL 06630501 WE
Číslo šarže: 908 150 122
Datum spotřeby: 28. 3. 2019
Velikost šarže: 240 kg

Od příjemce zásilky, kterým byla společnost Drůbeží ráj z Březhradu (místní část Hradce Králové), směřovala zásilka kuřecího masa ke dvěma subjektům do Pardubic. Takřka 100 kg masa byla zpracována do pokrmů v provozovně Mix Grill firmy Panda T-P a 15 kg v restauraci Cactus společnosti FA ARIMEX – Cactus. Obě provozovny sídlí v AFI Palace Pardubice. Přibližně polovinu masa, která byla v restauracích zamražena, se podařilo dohledat a bude neškodně zlikvidována v asanačním podniku. Zbytek masa z 240 kilogramové šarže byl využit k jiným účelům, než k lidské spotřebě.

Vzhledem k tomu, že se jedná v obou případech o stravovací zařízení, kde lze předpokládat, že zbylé kuřecí maso prošlo dostatečnou tepelnou úpravou, riziko nákazy spotřebitelů by mělo být minimální.

Druhý případ zásilky 300 kg kuřecích řízků, která přišla do Chlumce nad Cidlinou, SVS v tuto chvíli došetřuje. SVS informovala o nálezech salmonel v mase polské dozorové orgány prostřednictvím systému rychlého varování RASFF.

V tuto chvíli SVS nemá žádnou informaci o tom, že by v souvislosti s konzumací uvedeného masa měl někdo ze spotřebitelů zdravotní problémy. Jak opakovaně uvádíme, při dostatečné tepelné úpravě masa a dodržení základních hygienických pravidel je riziko nákazy spotřebitele minimální. Salmonely jsou likvidovány již při tepelné úpravě na 70 ºC po dobu 10 minut, nebo ekvivalentním systémem (vyšší teplota kratší dobu, nižší teplota delší dobu).

 

Petr Vorlíček
tiskový mluvčí SVS

Zdroj: SVS

Ministerstvo Zemědělství

Ministerstvo Zemědělství

Novinky

Odstávka Portálu farmáře a www.szif.cz 21. 6. 2019 od 19:00 do pondělí 24. 6. 2019 do 6:00.

13.6.2019

Z důvodu plánované údržby informačního systému SZIF budou v termínu od pátku 21. 6. 2019 od 19:00 do pondělí 24. 6. 2019 do 6:00 nedostupné Portál farmáře SZIF a www.szif.cz.

» více

Páté číslo "Zpráv z Ministerstva zemědělství" v tomto roce

31.5.2019

Témata jako "Zákaz dvojí kvality", "Racionálně o řepce" a další v novém vydání Zpráv

» více

Zrušení semináře

10.5.2019

Implementace GDPR v agrárním sektoru

» více

Sledujte TV APIC

TV APIC

Kalendář akcí

Kalendář akcí

Počasí

17.06.
Počasí na den 17.06.
14°C / 25°C

18.06.
Počasí na den 18.06.
15°C / 26°C

19.06.
Počasí na den 19.06.
16°C / 28°C

INTERREG

Tento projekt je spolufinancován Evropskou unií v rámci Iniciativy Spolecenství INTERREG III A