Nová dotace na cukrovou řepu zlepší životní prostředí a péči o krajinu

7.10.2019

Pěstitelé, kteří budou na polích likvidovat plevelnou řepu mechanicky a nikoliv chemicky, dostanou od Ministerstva zemědělství (MZe) až 3 788 korun na hektar. Dotační program bude spuštěný od 1. ledna 2020 a je na něj připraveno 200 milionů korun ročně.

„Plevelná řepa představuje pro pěstitele velký problém, zbavit se jí je totiž značně obtížné a nákladné. Ekonomickou situaci zemědělců navíc ještě zhoršuje to, že kvůli ukončení cukerných kvót jsou už dva roky ceny cukru, a tím i cukrové řepy, velmi nízké. Právě proto jim chce stát pomoci a přispívat jim na mechanickou likvidaci plevelné řepy, což je šetrnější k životnímu prostředí,“ řekl ministr Miroslav Toman.

Místo chemické likvidace plevele tak pěstitelé použijí například plečkování nebo okopávání. Tyto postupy zároveň zabraňují erozi, zlepšují zasakování vody a její udržení v půdě.

Dotační titul připravilo MZe ve spolupráci s pěstiteli. Podporu začne MZe vyplácet prostřednictvím své platební agentury Státního zemědělského intervenčního fondu v příštím roce. Žadatel o dotaci musí prokázat zamoření pole plevelnou řepou a její mechanické odstranění na základě podmínek vydaných MZe. Podporu v rekordním čase schválila v září Evropská komise.

Zdroj: Ministerstvo zemědělství
Autor: Robert Erlebach

Tento projekt je podporován

Ministerstvo Zemědělství

Liberecký kraj

Sledujte TV APIC

TV APIC

Počasí

18.04.
Počasí na den 18.04.
1°C / 9°C

19.04.
Počasí na den 19.04.
2°C / 9°C

20.04.
Počasí na den 20.04.
2°C / 8°C

INTERREG

Tento projekt je spolufinancován Evropskou unií v rámci Iniciativy Spolecenství INTERREG III A