V Libereckém kraji napomáháme znalosti spotřebitelů o producentech kvalitních potravin

24.7.2019

Činnost informačních středisek (IS) je přesně definována podmínkami, které musí plnit. Není žádným tajemstvím, že rozpočet na činnost nepokrývá náklady na celých dvanáct ročních měsíců. Proto se pracovníci středisek spolu s řadou dobrovolníků  v průběhu roku věnují i dalším posláním. Organizují nebo spoluorganizují ostatní aktivity, které přímo do náplně a poslání IS nespadají, ale částečně souvisí. Mezi ty patří podpora regionálních producentů potravin. Není tomu jinak ani v Libereckém kraji. Cílem je prostřednictvím webových stránek i sociálních sítí předat spotřebitelům informace o producentech kvalitních a bezpečných potravin vyrobených v jejich nejbližším okolí. Současně napomáhá řadě výrobců s odbytem jejich produkce. Podpora regionálních producentů je v Libereckém kraji věnována pozornost již od roku 2004.

Naši producenti čelí nekalé cenové konkurenci, založené na nerovné podpoře v partnerských zemích EU.  Po ataku Evropského parlamentu legalizující potraviny dvojí kvality vědomým klamáním v označování potravin díky neschválenému nařízení zakazující takové chováni je téma kvalita a bezpečnost potravin o to více aktuální.

V Libereckém kraji představujeme  výrobce prostřednictvím webových stránek, sociálních sítí a vytvořeným youtube-kanálem. Pozornost je věnována každoročním vítězům soutěže Regionální potravina nebo Výrobek Libereckého kraje z odvětví potravinářství – zemědělství. Součástí jsou i krátké videospoty, které přibližují výrobu vítězných produktů.  Ze statistik sledovanosti návštěvnosti webových stránek je patrný zájem veřejnosti být informován o místních producentech. Vedle pořádání Dne regionálních potravin v Libereckém kraji nebo Krajských dožínkových slavností, na kterých jsou předávány ocenění, je potřeba stále veřejnosti připomínat existenci producentů kvalitních potravin v jejich nejbližším okolí. Jednou z mnoha možností je právě aktivita informačního střediska s využitím všech nástrojů, které současná technologie umožňuje. Že se jedná o správnou cestu svědčí pozitivní zpětné reakce samotných producentů, které se našemu pracovišti v Libereckém kraji dostávají.

Zdroj: APIC
Autor: Robert Erlebach

Tento projekt je podporován

Ministerstvo Zemědělství

Liberecký kraj

Sledujte TV APIC

TV APIC

Počasí

17.04.
Počasí na den 17.04.
2°C / 10°C

18.04.
Počasí na den 18.04.
1°C / 9°C

19.04.
Počasí na den 19.04.
2°C / 9°C

INTERREG

Tento projekt je spolufinancován Evropskou unií v rámci Iniciativy Spolecenství INTERREG III A