Ministerstvo zemědělství po třech letech dokázalo prosadit schválení českých podniků pro export vepřového masa do Hongkongu

13.11.2019

Tzv. dovozní protokol byl vydán pro tři české provozovny. Tomu předcházela výměna příslušných dokumentů a především inspekční prohlídka hongkongských specialistů v České republice v květnu 2019, kterou organizovalo Ministerstvo zemědělství a Státní veterinární správa a v rámci které si inspektoři z Hongkongu prohlédli jak vybrané farmy, tak i jatka a laboratoře související s vývozem vepřového masa.

Udělení souhlasu a dovoz masa podléhá řadě podmínek, které stanovila hongkongská strana. Místní dovozce musí předem získat dovozní licenci z Úřadu pro dovozní licence, příslušné úřady musí mít k dispozici seznam distributorů a prodejců českého vepřového masa na místním trhu, byly stanoveny podmínky přepravy v chladírenských kontejnerech nebo podmínky tranzitu přes třetí zemi. Česká strana současně musí pravidelně informovat partnera o výskytu souvisejících nemocí a podávat pravidelně každý rok zprávy o veterinární a s vývozem masa související situaci. V této chvíli se jedná o zkušební dodávku českého vepřového masa, kdy první tři zásilky budou podrobeny důkladnějším kontrolám.

Zdroj: Ministerstvo zemědělství
Autor: Robert Erlebach

Tento projekt je podporován

Ministerstvo Zemědělství

Liberecký kraj

Sledujte TV APIC

TV APIC

Počasí

17.04.
Počasí na den 17.04.
2°C / 10°C

18.04.
Počasí na den 18.04.
1°C / 9°C

19.04.
Počasí na den 19.04.
2°C / 9°C

INTERREG

Tento projekt je spolufinancován Evropskou unií v rámci Iniciativy Spolecenství INTERREG III A