K výzvě prezidenta AK ČR Z.Jandejska a víceprezidenta J. Kubiše

27.3.2020

Na webových stránkách Agrární komory ČR je otevřená výzva prezidenta Zdenka Jandejska a víceprezidenta Josefa Kubiše. Výzva byla odeslána i členům představenstva e-mailovou poštou s výzvou, odeslat tuto svým členům v kraji.

Výzva se týká záměru zřízení transparentního účtu na AK ČR, s přispíváním doporučené pětikoruny za hektar půdy.  Po shromáždění prostředků dojde k jejich rozdělení po konzultaci s ministerstvem zdravotnictví přímo do jednotlivých zařízení, které podle vyjádření ministerstvem zdravotnictví prostředky nejvíce potřebují.

V současné době se snažíme řešit situaci, kdy v potravinářských podnicích v kraji se nedostává základních ochranných pomůcek od  ústenek, respirátorů, dezinfekcí nebo rukavic. Nutné jsou ve výrobě, v prodejnách kde se každodenně prodavačky vystavují kontaktu s nakupujícími, potřebují je řidiči, kteří potraviny každý den rozváží. Stejně tak chybí v zemědělských provozech. Situaci řeší obce u nejpotřebnějších. To samé i kraj a stát. Situaci řeší i lidé v potravinářských a zemědělských podnicích samovýrobou alespoň toho nejnutnějšího. Vím, že vedle toho pomáhají touto samovýrobou i svým spoluobčanům v obci. Nákupy potřebného zajišťují i placením spekulativních cen. Jiného jim nezbývá.  Jeden z našich potravinářů mi sdělil, že jeden litr dezinfekce byl nucen nakoupit za 550 Kč litr.  Jak píšeme v jiné části, situaci nám pomáhá řešit  Potravinářská komora a osobně její prezidentka Dana Večeřová.

Po dohodě se zástupci okresů v Regionální agrární radě jsem odeslal odpověď v tomto znění:

"sděluji, že otevřenou výzvu prezidenta a víceprezidenta AK ČR v této době nebudu rozesílat členům komory. Názor sdílí i předsedové zastoupených v Regionální agrární radě Libereckého kraje za jednotlivé okresy.  V tuto chvíli by jsme očekávali aktivitu, která povede např. k usnadnění získání ochranných pomůcek, kterých se v kraji producentům potravin a zemědělcům nedostává bez vlastní  a dobrovolnické výroby alespoň toho nejnutnějšího chránící samotné pracovníky a osoby přicházející s těmito do styku.  Směrem k ministerstvu zdravotnictví jsme připraveni okamžitě a aktivně spolupracovat při zajišťování finančních prostředků pro získání ochranných prostředků pro pracovníky v našem kraji.  Vyzývat v této situaci naše členy k aktivitě obsažené v otevřené výzvě považuji  v tuto chvíli za nevhodné a obávám se negativních reakcí na snahu osobních popularizací před skutečnými problémy doby."

Robert Erlebach, RAR Libereckého kraje

Zdroj: APIC
Autor: Robert Erlebach

Tento projekt je podporován

Ministerstvo Zemědělství

Liberecký kraj

Sledujte TV APIC

TV APIC

Počasí

28.03.
Počasí na den 28.03.
6°C / 14°C

29.03.
Počasí na den 29.03.
7°C / 18°C

30.03.
Počasí na den 30.03.
8°C / 20°C

INTERREG

Tento projekt je spolufinancován Evropskou unií v rámci Iniciativy Spolecenství INTERREG III A