Program ekonmické migrace umožní zaměstnávání zahraničních sezonních pracovniků

13.5.2020

11. května byl opět spuštěn program ekonmické migrace, který umožní zaměstnávání zahraničních sezonních pracovniků, pokud jsou držiteli tzv. Schengenského víza a pokud jejich vycestování umožní jejich mateřská země.
Pokud jde o podmínky příjezdu, tak ti co vstoupí na území ČR, budou muset mít maximálně 4 dny starý negativní test, ve výjimečných a nezbytných případech bude možné na výjimku příslušného gesčního ministra příjezd bez testu, avšak s podmínkou testu na území ČR do 72 hodin

Nový Program Mimořádné pracovní vízum pro státní příslušníky Ukrajiny pracující v zemědělství, potravinářství nebo lesnictví

  • vychází z Nařízení vlády č. 291/2019 Sb.
  • Program je určen
    • na straně zaměstnanců pro nově najaté zahraniční pracovníky, kteří dle platného znění aktualizované Klasifikace zaměstnání CZ-ISCO vykonávají činnost na vybraných pozicích spadajících do hlavních tříd 5-9 (konkrétní činnosti viz Nařízení vlády 291/2019 Sb. v příloze)
      na straně zaměstnavatelů pro firmy, jejichž činnost spadá do oddílů ekonomických činností podle Klasifikace ekonomických činností (CZ-NACE)

1. 01 Rostlinná a živočišná výroba, myslivost a související činnosti,
2. 02 Lesnictví a těžba dřeva,
3. 10 Výroba potravinářských výrobků, nebo
4. 11 Výroba nápojů.

    • garanti projektu, přes které lze podávat žádosti:

Agrární komora ČR - garant: Ing. Václav Suchan, CSc., MBA, e-mail: suchan@akcr.cz
Potravinářská komora ČR
Zemědělský svaz ČR
Lesnicko-dřevařská komora ČR
Asociace soukromého zemědělství ČR

  • zaměstnanci z Ukrajiny jsou zařazování do Programu na základě vygenerování specifického jedinečného kódu; tento kód generují garanti a přiřazují jej jednotlivým žádostem
  • aktuální volná kapacita Programu Mimořádné pracovní vízum pro státní příslušníky Ukrajiny pracující v zemědělství, potravinářství nebo lesnictví:
  • měsíční kvóta pro náběr žádostí je 125 pracovníků
  • délka pobytového titulu – max. 1 rok (nedá se prodloužit, lze žádat opakovaně)
  • na účast v Programu není právní nárok.

Potřebné formuláře i charakteristiky Programu jsou obsaženy v níže uvedených přílohách. V případě potřeby se, prosím, obraťte na kontaktní osobu Ing. Jana Romana (jan-petr.roman@mze.cz), tel. 221812468) nebo přímo na příslušné garanty projektu. Žádosti (Excel)+ přílohy (prosté kopie) posílejte garantovi Agrární komora ČR na suchan@akcr.cz. Garant žádosti zkontroluje a vloží do webové aplikace MZe ZKVOT k další administraci.

Přílohy:

Příloha č. 1 - Nařízení vlády č. 291/2019 Sb. (PDF, 246 KB)
Příloha č. 2 - Program (DOC, 102 KB)
Příloha č. 3 - Formulář žádost (XLSX, 11 KB)
Příloha č. 4 - Hlášenka volného pracovního místa (DOC, 178 KB)
Příloha č. 5 - Čestné prohlášení (DOCX, 31 KB)

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

níže zpráva zveřejněná na stránkách MZe

Pravidla pro přeshraniční pohyb platná od pondělí 11. května 2020 pro přeshraniční pracovníky, zemědělce hospodařící v bezprostředním pohraničí a občany Evropské unie.

V pondělí 4. května 2020 přijala vláda ČR usnesení č. 511/2020, jímž od pondělí 11. května 2020 po dobu trvání nouzového stavu mění dosavadní pravidla přeshraničního pohybu pro přeshraniční pracovníky, zemědělce hospodařící v bezprostředním pohraničí a otevírá hranice pro občany Evropské unie, kteří vstupují na území České republiky za účelem výkonu ekonomické činnosti i všechny zahraniční občany s cílem zaměstnání v rámci sezónních prací.

Grafický přehled požadavků pro jednotlivé skupiny a konkrétní modely pro jednotlivé kategorie v příloze.

Z hlediska zemědělství a potravinářství jsou klíčové kategorie:

  • 2. Výkon ekonomické činnosti do 72 hodin
  • 3. Občané EU vstupující na území ČR za účelem ekonomické činnosti nebo za účelem studia na vysoké škole, kdy doba pobytu bude delší než 72 hodin (vč. případné výjimky pro nezbytnost)
  • 4. Zemědělci/myslivci v bezprostředním příhraničí
  • 8. Přeshraniční pracovníci, žáci a studenti[1], kteří za účelem výkonu práce nebo studia pravidelně oprávněně překračují státní hranici s ČR (pendleři)
  • 10. Pracovníci servisu kritické infrastruktury
  • 13. Sezónní pracovníci (VČ. OBČANŮ TŘETÍCH ZEMÍ)

Potřebné dokumenty a další info: STRÁNKY MV - FORMULÁŘE

Zdroj: AKČR
Autor: Vladimíra Pachlová

Tento projekt je podporován

Ministerstvo Zemědělství

Liberecký kraj

Sledujte TV APIC

TV APIC

Počasí

24.04.
Počasí na den 24.04.
1°C / 7°C

25.04.
Počasí na den 25.04.
3°C / 9°C

26.04.
Počasí na den 26.04.
2°C / 13°C

INTERREG

Tento projekt je spolufinancován Evropskou unií v rámci Iniciativy Spolecenství INTERREG III A