Novela zákona o rostlinolékařské péči

15.1.2020

Novela zákona zejména adaptuje do našeho právního řádu nařízení EU o ochranných opatřeních proti škodlivým organismům rostlin a nařízení EU o úředních kontrolách. Cílem této adaptace je:

  • vypuštění duplicitních ustanovení, která jsou nově obsažena v přímo použitelných nařízeních EU,
  • upřesnění kompetencí příslušných orgánů,
  • stanovení podrobných procesních pravidel tam, kde nařízení obsahují pouze obecnou úpravu a v neposlední řadě stanovení sankcí za porušení povinností stanovených nařízeními EU.

Vedle výše uvedené adaptace na příslušná nařízení EU je cílem novely zejména:

  • udělat změny v oblasti označování, přebalování, přemisťování a skladování přípravků na ochranu rostlin, v zájmu zvýšení jejich dohledatelnosti (§ 46, § 46a, § 59),
  • udělat změny v oblasti uvádění přípravků na ochranu rostlin na trh, pokud u nich prošla doba použitelnosti, zajišťující zvýšení bezpečnosti takových přípravků (§ 47), a

v případě aplikace přípravků nebezpečných pro včely jde o zkrácení vzdálenosti rozhodné pro vymezení dotčených chovatelů včel z 5 km na 2 km od hranice pozemku, a to pro účel stanovení oznamovací povinnosti zemědělců vůči chovatelům včel (§ 51).

Novela zákona dále obsahuje technickou doprovodnou novelu zákona o Ústředním kontrolním a zkušebním ústavu zemědělském, která rovněž adaptuje obě zmíněná nařízení EU.

Součástí novely zákona je rovněž novela zákona o správních poplatcích, která zejména umožní vybírat správní poplatky za úkony prováděné podle zmíněných nařízení EU.

Dále se zvyšuje správní poplatek za přijetí žádosti o registraci hnojiva, pomocné půdní látky, pomocného rostlinného přípravku nebo substrátu a  přijetí žádosti o prodloužení platnosti této registrace na úroveň, která je srovnatelná s ostatními státy EU (zejména na Slovensku).

Zdroj: MZe
Autor: Robert Erlebach

Tento projekt je podporován

Ministerstvo Zemědělství

Liberecký kraj

Sledujte TV APIC

TV APIC

Počasí

27.03.
Počasí na den 27.03.
7°C / 17°C

28.03.
Počasí na den 28.03.
6°C / 14°C

29.03.
Počasí na den 29.03.
7°C / 18°C

INTERREG

Tento projekt je spolufinancován Evropskou unií v rámci Iniciativy Spolecenství INTERREG III A