Zahraniční média informují o českém zemědělství

3.2.2010

Na začátku nového roku uspořádala AKČR tiskovou konferenci na níž prezident Jan Veleba seznámil novináře s výsledky agrárního sektoru za uplynulý rok. Hovořil o těžkostech zemědělců, co je způsobilo a jaké jsou výhledy pro příští měsíce.
Zprávu z TK přinesly nejen domácí sdělovací prostředky, jeden z výstupů přinesla i rakouská obdoba naší čtk, viz přeložený text v uvozovkách níže. Další ještě detailnější zpráva vyšla v denním zpravodajství Agra Europe.
„České zemědělství uzavřelo loňský rok se zjevně špatnými hospodářskými výsledky. Základním důvodem tohoto stavu je pokles cen zemědělských produktů.
Podle odhadu Agrární komory ČR lze předpokládat zisk mezi 1 – 2 mld Kč (38,2 – 76,4 mil Eur) oproti 9,7 mld Kč (381,3 mil Eur) proti předcházejícímu roku. Nejdůležitější příčinou je snížení nákupních cen o čtvrtinu oproti předchozímu roku, sdělil prezident Jan Veleba minulý týden novinářům v Praze.
Tržby agrárního sektoru klesly celkem asi o 20 mld Kč (763,9 mil Eur). Asi polovinu z toho tvoří nižší tržby za obilí a dalších 6 mld Kč (229,2 mil Eur) tvoří mléko. Pokles cen u obilí objasňuje Veleba m.j. u prudce klesajícími stavy hospodářských zvířat. Nejhorší pád cen potkal producenty mléka, kteří prakticky celý loňský rok prodávali svůj produkt pod výrobními náklady.
Bez podpor z Bruselu a Prahy byl by celý sektor v hluboké ztrátě, bilancuje prezident AK ČR. Oficiální roční výsledky 2009 budou k dispozici koncem února. Je však otázkou, zda budou tyto údaje zcela věrohodné, zpochybňuje Veleba. Dle něho se budou mnohé podniky, ve snaze zachovat si, či získat bankovní úvěry, tyto výsledky dílče vylepšit.“
Zdroj: Agrární poradensko informační centrum Agrární komory ČR, 03.02.2010
Zdroj: Agronavigáror,
Autor: redakce APIC

Tento projekt je podporován

Ministerstvo Zemědělství

Liberecký kraj

Sledujte TV APIC

TV APIC

Počasí

19.04.
Počasí na den 19.04.
2°C / 9°C

20.04.
Počasí na den 20.04.
2°C / 8°C

21.04.
Počasí na den 21.04.
0°C / 7°C

INTERREG

Tento projekt je spolufinancován Evropskou unií v rámci Iniciativy Spolecenství INTERREG III A