Zapojte se do projektu Polní ptáci za humny

18.4.2013

Od poloviny dubna 2013 se může ornitologicky zdatnější veřejnost zapojit do dvouletého projektu občanské vědy, který je založen na sledování přítomnosti polních ptáků v zemědělsky obhospodařované krajině ČR. Jedná se o unikátní výzkum, který bude konfrontován s obdobnými výzkumy v dalších státech Evropy.

Agroekosystémy kolem nás

Více než polovinu České republiky zabírá kulturní step – agroekosystém, tedy člověkem zemědělsky obhospodařovaná krajina. Na tomto obrovském odlesněném území se díky polnímu a lučnímu hospodaření objevily druhy živočichů i rostlin ze vzdálenějších evropských a asijských stepí a lesostepí. O kvalitě zemědělské krajiny, jejíž stav ovlivňuje také kvalitu života lidí, vypovídají nejlépe specializované druhy ptáků – polní ptáci. Na základě přítomnosti či nepřítomnosti každého z 16 druhů polních ptáků jsme schopni určit ekologickou kvalitu území, tedy míru jeho přírodní zachovalosti, šetrného obhospodařování a s tím spojenou vysokou míru ekologické stability a biodiverzity (bohatosti druhů).

Proč se zapojit

Každý náš spolupracovník bude mít vzácnou příležitost porovnat kvalitu jím zkoumaného území se všemi ostatními lokalitami v ČR. Prostřednictvím přístupu do heslem chráněné rubriky „Síť spolupracovníků“ na informačním portálu www.koroptvicky.cz pak bude mít přístup k podrobným výsledkům i k předběžným analýzám dat. V neposlední řadě se právě vaše údaje stanou nejen součástí celostátního výzkumu s mezinárodním významem, ale i důležitým podkladem pro praktickou ochranu ptactva zemědělské krajiny v České republice.

Kdo se může zapojit

Zapojit se do výzkumu může každý zdatnější pozorovatel ptactva, který dokáže poznávat ptáky vizuálně i akusticky. Přestože se do výzkumu zapojují také odborníci, není profesionální znalost ornitologie podmínkou. Právě naopak, budeme rádi, pokud zapojení se do výzkumu vám pomůže se procvičit a zdokonalit v poznávání dalších druhů ptáků. Zapojit se mohou také studenti přírodovědných směrů středních i vysokých škol a výsledků využít v rámci svého studia.

Více informací naleznete na informačním portálu www.koroptvicky.cz

Kontakt:
Mgr.  Michal  Z E D E K
odborný zástupce
NAŠE SPOLEČNÁ KRAJINA o.s.
P.O. Box 70
750 02 Přerov 2
tel. (00420) 731 729 542
e-mail: projekt@koroptvicky.cz

Projekt ČIŘIKÁNÍ
výzkum, monitoring, management a ochrana přírody
www.koroptvicky.cz

Zdroj: Liberecký kraj
Autor: Vladimíra Pachlová

Tento projekt je podporován

Ministerstvo Zemědělství

Liberecký kraj

Sledujte TV APIC

TV APIC

Počasí

19.04.
Počasí na den 19.04.
2°C / 9°C

20.04.
Počasí na den 20.04.
2°C / 8°C

21.04.
Počasí na den 21.04.
0°C / 7°C

INTERREG

Tento projekt je spolufinancován Evropskou unií v rámci Iniciativy Spolecenství INTERREG III A