Šťastná země zahajuje sezonu

18.4.2014

Šťastná země v Radvánovicích vstupuje 19. dubna do nové sezony. Tu loňskou zde hodnotí kladně. Od jara do podzimu areál přivítal přes padesát tisíc návštěvníků, především rodin s dětmi, kterým je prioritně určen.

Návštěvníci si oblíbili historickou vesničku, která ilustruje život našich předků ve středověku, na návrší nad areálem po většinu loňské sezony seděl velký slaměný drak, který byl zapsán do České knihy rekordů, protože zatím nikdo v Česku nevyrobil draka většího. „Pro novou sezonu jsme připravili několik novinek, které doufám příchozí ocení. Sezona bude v kombinaci osvědčené nabídky a nových nápadů,“ přibližuje nový správce areálu Lukáš Hajn.

V sobotu 19. dubna se areál otevře poprvé. Pro příchozí budou kromě zvýhodněného vstupného (30 Kč) připraveny rodinné soutěže o zajímavé ceny. Areál bude otevřen od 9.00 do 19.00 hodin.

„Na sobotu 3. května jsme připravili první letošní koncert a také symbolickou tečku za úspěšnou loňskou sezonou. Program pro celou rodinu startuje již v 11.00 hodin, na 14. hodinu je naplánováno otevření nového lanového centra, které bude osvěžením letošní sezony, v 17.00 hodin začíná koncert Ivana Mládka a Banjo Bandu a po jeho skončení upálíme draka a loňské slaměné sochy, čímž se symbolicky přeneseme do sezony nové. Bude to úchvatná podívaná, kterou doporučuji nenechat si ujít,“ zve Lukáš Hajn.

Filozofie areálu Šťastné země zůstává stále stejná, a sice dát náplň volnému času celým rodinám, které zde mohou trávit společně svůj volný čas. Každoročně tu přicházejí s několika novinkami. Letos je to lanové centrum, vloni historická vesnička, kde probíhají řemeslné dílny - mletí zrní na kamenném mlýnku, rýžování zlata, výroba ozdob z drátu, misek z jílu, motání provazů, pečení placek ve hliněné peci atd. Návštěvníci se mohou aktivně zapojit do dostavby příbytku, stavět zdi z jílu a slámy. Vyvrcholením sezony je každoročně tradiční srpnový Slamák, kdy areál oživí desítky slaměných soch. Letos se na návrší připravuje stavba velkého dřevěného hradu.

V areálu najdete i další novinky, jako je vylepšená vodní klouzačka z vyhlídky, nové lanové prvky - propojení několika prolézaček lanovým tunelem a lávkami, aquazorbing ad. Celkem je na ploše rozeseto víc než sto dřevěných atrakcí. Vyrobené jsou z akátového dřeva, mají charakteristický a nezaměnitelný tvar, který poznáte na první pohled. Rukopis Tomových parků - největšího českého výrobce originálních dětských hřišť - se nezapře. Ve Šťastné zemi najdete dětskou trpasličí vesničku, množství dřevěných domků pro dětské hry, prolézačky, houpačky, pro rodiče jsou tu lavičky a místa pro odpočinek, je tu odpovídající sociální zázemí a občerstvení. Hitem areálu jsou vzduchové velkoplošné trampolíny pro děti i dospělé.

V zalesněné dolní části Šťastné země, kde je v parném létě blahodárný stín a příjemný chládek, je kromě „Keltské vesničky“ také známý „Prožitkový geopark Český ráj“. Naučná stezka je pojata velmi netradičně, děti a dospělé na ní čeká dobrodružství a poznání. Je zde umístěno 16 tabulí s informacemi o Českém ráji, přírodě a geologii, příchozí si na místě mohou vyzkoušet, jak se proplavuje písek, názorně uvidí meandrující koryto Jizery, je tu dřevěný hrad na skále i adrenalinové závěsné lávky a přechody bažinou.

Šťastná země bude letos otevřena od 19. dubna denně od 9.00 do 19.00 hodin, o prázdninách až do 20.00 hodin. Standardní cena vstupného je 90 Kč na osobu ve věku nad dva roky, o prázdninách, kdy je zde připraven každodenní program, je to 100 Kč. Za doprovodné služby a občerstvení se tu platí zvláštní měnou, čtyřlístky (1 čt = 20 Kč). Přehled dalších akcí  na www.stastnazeme.cz.

Autor: redakce APIC

Tento projekt je podporován

Ministerstvo Zemědělství

Liberecký kraj

Sledujte TV APIC

TV APIC

Počasí

23.04.
Počasí na den 23.04.
2°C / 8°C

24.04.
Počasí na den 24.04.
1°C / 7°C

25.04.
Počasí na den 25.04.
3°C / 9°C

INTERREG

Tento projekt je spolufinancován Evropskou unií v rámci Iniciativy Spolecenství INTERREG III A