Klobásy z Itálie mohou obsahovat závadné listerie

22.9.2022

Státní veterinární správa (SVS) varuje spotřebitele před italskými klobásami, které se prodávaly i v České republice. Je zde nebezpečí, že by mohly obsahovat zdravotně závadné bakterie listérie. Zákazníci těchto produktů v prodejně v Chrášťanech u Prahy nakoupili více než 50 kg. Pokud výrobek mají doma, neměli by jej konzumovat a mohou jej vrátit v místě nákupu.

O přítomnosti rizikových produktů na českém trhu obdržela SVS informace prostřednictvím systému rychlého varování (RASFF). Italské dozorové orgány informovaly ostatní členské státy Evropské unie o preventivním stahování zmíněných výrobků v souvislosti s případy onemocnění způsobenými listériemi na území Itálie.

Tři různé druhy italských klobás od téhož italského výrobce Agricola Tre Valli Soc.Coop A.R.L byly dle výsledků šetření v prodeji v jediné prodejně v ČR: Max Food SE, Za Tratí 235, 252 19 Chrášťany. Do jiných prodejen nebyly distribuovány. Do ČR bylo dovezeno 123,75 kg drůbežích klobás. Z tohoto množství se podařilo stáhnout z prodeje    68,4 kg. Zbývajících více než 55 kg se prodalo. I vzhledem k datům spotřeby mohou mít větší či menší část tohoto množství zákazníci doma.


Identifikace výrobku:

Název: Klobásy: Wudy Classico 250 g; Wudy Formaggio 150 g; Wudy Grill 250 g

Výrobce: Agricola Tre Valli Soc.Coop A.R.L.

Příjemce zásilky: Max Food SE, Za Tratí 235, 252 19 Chrášťany

Datum minimální spotřeby (DMT): stahují se výrobky s těmito DMT – 21.9.2022, 27.9.2022, 15.10.2022, 23.10.2022, 25.10.2022, 30.10.2022, 31.10.2022, 1.11.2022, 11.11.2022, 12.11.2022, 13.11.2022, 16.11.2022

Baktérie Listeria monocytogenes mohou způsobovat onemocnění zvané listerióza. Do lidského organismu se mohou dostat například prostřednictvím nevhodně ošetřených či skladovaných potravin. Zdravý jedinec se obvykle s nízkými dávkami listerií vypořádá bez problémů. Nebezpečí však mohou tyto baktérie představovat pro osoby s oslabenou imunitou, staré lidi, děti a těhotné ženy. Množení baktérií lze v případě potravin živočišného původu předcházet správným skladováním potravin. Zde je zejména důležité dodržovat datum spotřeby a skladovat potraviny za teplot doporučených výrobcem. Baktérie pak spolehlivě likviduje dostatečná tepelná úprava potravin.

 

Wudy Grill

Wudy Classico

Zdroj: Státní veterinární správa ČR
Autor: Redakce APIC

Tento projekt je podporován

Ministerstvo Zemědělství

Liberecký kraj

Novinky

17. 11. 2022 - Setkání chovatelů poštovních holubů a včelařů

1.11.2022

Zveme vás na Setkání chovatelů poštovních holubů a včelařů, které se koná 17. 11. 2022 od 15:00 v táborové základně v Jindřichovicích pod Smrkem

» více

Spuštění portálu farmáře pro 15. kolo příjmu žádostí programu rozvoje venkova 2014-2020

20.9.2022

Příjem žádostí 15. kola příjmu žádostí (možnost odesílání Žádostí o dotaci prostřednictvím Portálu farmáře) probíhá od 4. října 2022 od 8 hodin do 25. října 2022 do 18 hodin.

» více

28. 9. 2022 - Svatováclavský nákupní trh ovcí a koz

16.9.2022

Akce s doprovodným programem probíhá od 9:00 na kozí farmě v Pěnčíně u Jablonce nad Nisou.

» více

Sledujte TV APIC

TV APIC

Počasí

25.09.
Počasí na den 25.09.
8°C / 17°C

26.09.
Počasí na den 26.09.
6°C / 16°C

27.09.
Počasí na den 27.09.
6°C / 13°C

INTERREG

Tento projekt je spolufinancován Evropskou unií v rámci Iniciativy Spolecenství INTERREG III A