Poradenství
Vyhlašování Výzev MAS v roce 2025 a 2026 v intervenci 52.77 – LEADER
5.8.2025, Editor obsahu
Strategický plán SZP - Informace k vyhlašování Výzev MAS pro projekty podané v rámci Pravidel, kterými se stanovují podmínky pro poskytování dotace na projekty rozvoje venkova v rámci Strategického plánu SZP na období 2023–2027, v intervenci 52.77 – LEADER.
Informace – chovatel včel podání žádosti přes Portál farmáře v „Rozhodném období 2026“
1.8.2025, Editor obsahu
V souladu s § 3 odst. 1 nařízení vlády č. 53/2023 Sb., o stanovení podmínek provádění opatření v odvětví včelařství (dále jen „nařízení vlády“) začíná dne 1. srpna 2025 „Rozhodné období 2026“ vymezené od 1. 8. 2025 do 31. 7 2026.
Strategický plán Společné zemědělské politiky České republiky na období 2023–2027 (verze 6.3)
1.8.2025, Editor obsahu
Evropská komise svým prováděcím rozhodnutím č. C(2025) 4901 schválila dne 23. 7. 2025 čtvrtou aktualizaci programového dokumentu SP SZP na období 2023–2027.
Mladí zemědělci si polepší o stovky milionů, dotace půjdou také na změny klecových chovů na jiné systémy. Je připraveno 6. kolo na projekty rozvoje ve
1.8.2025, Editor obsahu
V 6. kole příjmu žádostí na rozvoj venkova ze Strategického plánu společné zemědělské politiky dostanou zemědělci, lesníci a potravináři více než 7 miliard korun. Příspěvky podpoří mladé začínající zemědělce, přinesou investice na obnovu lesů po kalamitách a pomohou zemědělcům rozšířit jejich podniky a zmodernizovat výrobu. Žádosti o dotace bude možné podávat od 14. října do 4.listopadu letošního roku…
Konec nejasností na etiketách: Producenti potravin a zástupci obchodníků vítají snahu Evropské komise o zpřesnění názvů rostlinných výrobků
21.7.2025, Editor obsahu
Potravinářská komora ČR a Asociace českého tradičního obchodu vítají rozhodnutí Evropské komise, která se bude zabývat problematikou označování rostlinných výrobků. Tento krok je zásadní pro zajištění transparentnosti nejen pro spotřebitele, ale i pro samotné producenty potravin. Komise iniciativu představila v rámci balíčku návrhů k Víceletému finančnímu rámci pro období 2028 až 2034.
Novinky z OECD – Sucho v globálním výhledu OECD
9.7.2025, Editor obsahu
Dopady sucha rostou a překračují hranice, ať jde o sucho meteorologické, zemědělské nebo hydrologické. Mezinárodní spolupráce v této oblasti je proto dlouhodobě nezbytná a veřejný i soukromý sektor v ČR tuto skutečnost reflektuje.
SZIF zahájil vydávání rozhodnutí o zálohách na zlepšení životních podmínek v chovu hospodářských zvířat
17.6.2025, Editor obsahu
Stání zemědělský intervenční fond (SZIF) zahájil vydávání zálohových rozhodnutí žadatelům na dotační programy na zlepšení životních podmínek v chovu hospodářských zvířat ve výši 50 procent celkové předpokládané částky uvedené v žádosti o dotaci. Úspěšným žadatelům tak nyní rozdělí téměř 843 milionů korun.
Rozdíl mezi "datem spotřeby" a "datem minimální trvanlivosti"
16.6.2025, Editor obsahu
V přiloženém dokumentu naleznete vysvětlení pojmů "datum spotřeby" a "datum minimální trvanlivosti". Porozumění těmto výrazům je nezbytné pro všechny spotřebitele obecně, zvláště pro ty, kteří se snaží omezit plýtvání potravinami. Pro provozovatele potravinářských podniků na všech úrovních (výrobci, distributoři, majitelé obchodů, restaurací atp.) je jejich znalost a rozdílů mezi nimi zásadní. Potraviny s prošlým datem spotřeby…
Zemědělci letos podali 30 275 Jednotných žádostí
10.6.2025, Editor obsahu
Zemědělci i letos podávali Jednotnou žádost pouze elektronicky, a to prostřednictvím Portálu farmáře. Státní zemědělský intervenční fond (SZIF) včera příjem těchto žádostí ukončil. Celkem jich eviduje 30 275. Stejně jako v minulých letech mohli žadatelé využít semináře, webináře, poradenskou pomoc pracovníků Fondu na 65 pracovištích v regionech i infolinku SZIF.Více než 30 miliard korun rozdělí Fond mezi zemědělce, kteří…
Bezpečné potraviny? Rozhoduje věda i naše každodenní chování, připomínají experti MZe při příležitosti Světového dne bezpečnosti potravin
30.5.2025, Editor obsahu
Evropská unie disponuje jedním z nejpropracovanějších a nejodolnějších systémů na světě pro zajištění bezpečnosti potravin. Opatření zaměřená na prevenci rizik spojených s potravinami, jejich včasné odhalení a zvládnutí, snižují na minimum pravděpodobnost zdravotních obtíží spojených s konzumací zakoupených potravin. K tomu, aby byl celý systém maximálně efektivní od prvovýroby až po vychutnání připraveného pokrmu, je ale také…
Regionální potravina
Projekt Ministerstva zemědělství
Krajské informační středisko
Krajské informační středisko pro rozvoj zemědělství a venkova Libereckého kraje
Projekt KIS LK je podporován Ministerstvem zemědělství České republiky a Libereckým krajem
Novinky
Slintavka a kulhavka - aktuální informace
26.3.2025
Aktuální informace o vývoji nákazové situace v souvislosti se slintavkou a kulhavkou.
Počasí
02.09.
12°C / 24°C
03.09.
11°C / 22°C
04.09.
11°C / 24°C
Tento projekt je spolufinancován Evropskou unií v rámci Iniciativy Spolecenství INTERREG III A