Stahování krůtí šunky z prodeje kvůli obsahu listerií

22.3.2024

Státní veterinární správa (SVS) nařídila stáhnout z prodeje krůtí šunku od výrobce LE&CO – Ing. Jiří Lenc, s.r.o. kvůli obsahu bakterie Listeria monocytogenes. Výrobek prodávaly pod dvěma různými obchodními názvy obchodní řetězce Tesco a Globus. Spotřebitelé, kteří mají šunku doma, by ji neměli konzumovat a mohou ji vrátit v místě nákupu.

Identifikace výrobku:
Název:
Tesco: Krůtí šunka se sníženým obsahem soli 100 g
Globus: Krůtí prsní šunka se špetkou soli
Výrobce: LE&CO – Ing. Jiří Lenc, s.r.o. (CZ 21940398)
Šarže: 25260224
Datum spotřeby: 31. 3. 2024
Velikost vyrobené šarže: 97.8 kg

Celá šarže byla vyexpedovaná do logistických center Tesco (93 kg) a Globus (4,8 kg) a dále do prodejen obou řetězců po celé České republice.

Krajská veterinární správa nařídila výrobci pozastavit výrobu produktu a jeho uvádění na trh. Výrobce také musí provést mimořádnou sanitaci technologického zařízení a předložit výsledek vyšetření další šarže výrobku. Až poté mu bude umožněno pokračování ve výrobě.

Bakterie Listeria monocytogenes mohou způsobovat onemocnění zvané listerióza. Do lidského organismu se mohou dostat například prostřednictvím nevhodně ošetřených či skladovaných potravin. Nebezpečí mohou tyto bakterie představovat zejména pro osoby s oslabenou imunitou, starší lidi, děti a těhotné ženy. Množení bakterií lze v případě potravin živočišného původu předcházet správným skladováním potravin. Zde je zejména důležité dodržovat datum spotřeby a skladovat potraviny za teplot doporučených výrobcem. Bakterie pak spolehlivě likviduje dostatečná tepelná úprava potravin.

Krůtí šunka Tesco přední strana balení

Krůtí šunka Tesco zadní strana balení

Zdroj: Státní veterinární správa ČR
Autor: Redakce APIC

Tento projekt je podporován

Ministerstvo Zemědělství

Liberecký kraj

Sledujte TV APIC

TV APIC

Počasí

26.04.
Počasí na den 26.04.
2°C / 13°C

27.04.
Počasí na den 27.04.
6°C / 17°C

28.04.
Počasí na den 28.04.
8°C / 21°C

INTERREG

Tento projekt je spolufinancován Evropskou unií v rámci Iniciativy Spolecenství INTERREG III A