Výhody fungicidů

5.5.2006

Nová zpráva o výhodách fungicidů, kterou vypracovala organizace CropLife America ukazuje mnoho výhod a malé uznání pro tuto skupinu chemických látek. Na nedávném výročním setkání organizace CropLife America hovořil Leonard Gianessi o tom, že mnoho výhod, které fungicidy poskytují, se nesetkávají s přízní veřejnosti. Gianessi, ředitel ústavu Crop Protection Research Institute of the CropLife Foundation, prezentoval tato fakta ve svém vystoupení nazvaném „Spore Wars“. Některá z těchto zajímavých skutečností obsahovala následující: • Spory hub každoročně infikují 75 % - 100 % ploch s ovocem a zeleninou. • Na začátku 19. století, před začátkem používání fungicidů, shnilo v některých letech v sadech a na polích. 75 % broskví a 25 % - 50 % brambor • Při ochraně proti chorobám rostlin bylo ve 40. letech každoročně stříkáno více než 300 milionů liber mědi, vápna a síry. • Masová syntéza chemických sloučenin, která nikdy předtím neexistovala, začala být realizována ve 30. letech. Celkové množství těchto nových chemických látek by eventuálně snížilo celkovou aplikační zátěž jejich předchůdci o polovinu. • Moderní syntetické fungicidy snižují výskyt chorob rostlin o 95 – 99 %. Americká veřejnost má překvapivě malé uznání pro fungicidy a jejich roli, kterou hrají v produkci ovoce a zeleniny. Crop Life, 168, 2005, č. 12, s. 61
Zdroj: uzpi
Autor: redakce APIC

Sledujte TV APIC

TV APIC

Počasí

25.04.
Počasí na den 25.04.
3°C / 9°C

26.04.
Počasí na den 26.04.
2°C / 13°C

27.04.
Počasí na den 27.04.
6°C / 17°C

INTERREG

Tento projekt je spolufinancován Evropskou unií v rámci Iniciativy Spolecenství INTERREG III A