Rizika onemocnění trichinelózou se musí eliminovat

15.3.2007

Lovec má podle mluvčího povinnost zabezpečit odběr vzorků a jejich odeslání na vyšetření. Lze tak učinit odevzdáním přímo do laboratoře, která je oprávněna provádět rozbory. Odebrané vzorky musí být doprovázeny dokladem, ve kterém je uvedeno jméno účastníka lovu, popřípadě lovce a číslem plomby uloveného kusu. Správně označený vzorek je třeba dodat do sběrného místa vzorků nebo přímo do laboratoře, které bylo vydáno patřičné osvědčení k provádění těchto činností. Aktuální seznam těchto laboratoří je k dispozici na www.svscr.cz. Tam je také zveřejněn seznam sběrných míst vzorků, dodal Duben. K vyšetření lze využít dvou metod, a to metody trávicí nebo metody kompresní.
Postup pro trávicí metodu -vzorky o váze nejméně deset kilogramů se odebírají z přední končetiny, jazyka nebo z bránice. Sval musí být očištěn od tuku a spojovací tkáně. Zvláštní pozornost je třeba věnovat odběru vzorků svaloviny z jazyka, aby se předešlo kontaminaci povrchovou vrstvou jazyka, která je nenatravitelná a mohla by následně bránit správné interpretaci vyšetření.
Při kompresní metodě se odebírají vzorky masa velikosti lískového ořechu z obou bráničních pilířů u přechodu do šlachovité části a kromě toho z čelisti, svalů dolní kýty, mezižeberní svaloviny a ze svalů jazyka, tedy celkem šest vzorků z každého zvířete. Pokud nejsou k odběru určité svaly k dispozici, odeberou se celkem čtyři vzorky ze svalů, které jsou k dispozici.
Maso zvěře, u které je stanovena povinnost vyšetření na přítomnost svalovce, nesmí být použito k výživě lidí, dokud není k dispozici negativní výsledek tohoto vyšetření.
Kompresní metodu lze použít do 31. září 2009. Je třeba upozornit, že maso z takto vyšetřených zvířat nesmí být veterinárně označeno oválným označením zdravotní nezávadnosti a lze je použít pouze pro osobní spotřebu anebo k přímému prodeji. Maso nesmí být použito k výrobě produktů, ve kterých výrobní postup neusmrcuje trichinely, zdůraznil Duben.
Určitě nelze riziko onemocnění trichinelózou brát na lehkou váhu, varuje dále mluvčí. U nás nebyla více než padesát let u lidí zjištěna, to však neznamená, že pozornost není na místě. Poslední výskyt u lidí byl v Čechách zaznamenán roku 1954 ve Smrdově u Pacova, kdy onemocnělo 11 lidí, z nichž dokonce tři zemřeli. U volně žijící zvěře se lze čas od času s výskytem trichinel setkat, naposledy na počátku září loňského roku u divočáka uloveného ve Východočeském kraji.
Zdroj: agroweb
Autor: redakce APIC

Tento projekt je podporován

Ministerstvo Zemědělství

Liberecký kraj

Sledujte TV APIC

TV APIC

Počasí

04.05.
Počasí na den 04.05.
10°C / 20°C

05.05.
Počasí na den 05.05.
10°C / 21°C

06.05.
Počasí na den 06.05.
10°C / 20°C

INTERREG

Tento projekt je spolufinancován Evropskou unií v rámci Iniciativy Spolecenství INTERREG III A