Přesné porcování masa

2.4.2007

V poslední době vzrostla velmi rychle poptávka po samoobslužně prodávaném čerstvě baleném porcovaném mase. Proto je nezbytné používat přesně a rychle pracující vážící balicí linky, které jsou schopné, na základě poptávky, vyrobit požadované množství masa. Bylo hodnoceno laserové a tlakové porcování masa bez kostí, stejně jako s kostmi.
Je požadována stejnoměrnost jednotlivých plátků v balení o stejné hmotnosti, které je vyrobené na automatizované lince. Během posledních let vzniká zvýšená poptávka po čerstvém baleném mase zejména u diskontních prodejen potravin.
V důsledku těchto požadavků se výrazně zvýšilo množství dodávek na trh a očekává se, že tento trend bude pokračovat. Velmi významný je požadavek na hygienu během přípravy přesně stanoveného množství masa. Zároveň je velice důležitý požadavek na optimální cenu výrobků. V konkurenčním prostředí je nutné optimalizovat výrobu za použití nejnovějších technologií.
Dodavatelé mají snahu vyrábět tyto potraviny tak, aby pomocí moderních balicích zařízení uspokojili požadavky zákazníků v diskontních prodejnách.
Rostoucí klíčovou roli hraje zpracování masa o stejné hmotnosti porcovaných plátků. Aby se splnilo přání zákazníků, požadují dodavatelé balení o stejných hmotnostech.
Tyto požadavky na zpracování čerstvého masa vedly k zavedení následujících způsobů zpracování. Zpracování laserem a zpracování pomocí tlaku vykostěných částí jatečných těl a porcování výrobků obsahujících kosti.
Pro porcování s přesným vážením se používají lasery, zpracovávané kusy masa jsou ručně umístěny na průběžně se pohybující pás. Posunují se do laserového tunelu, kde je přesně poměřováno.
Dalším technologicky přesným krájením se stává porcování za použití tlaku. V tomto postupu jsou krájené kusy ručně umístěny do plastového modulu a stlačeny. Čepel pak maso přesně seřízne. Výrobek je vždy porcován do téže formy.
Přesné vážení jednotlivých porcí je důležité pro prodej v diskontních prodejnách. Je považováno za klíčový význam v procesu zpracování červeného masa.

Zdroj: uzpi
Autor: Vladimíra Pachlová

Tento projekt je podporován

Ministerstvo Zemědělství

Liberecký kraj

Sledujte TV APIC

TV APIC

Počasí

28.04.
Počasí na den 28.04.
10°C / 22°C

29.04.
Počasí na den 29.04.
12°C / 23°C

30.04.
Počasí na den 30.04.
12°C / 25°C

INTERREG

Tento projekt je spolufinancován Evropskou unií v rámci Iniciativy Spolecenství INTERREG III A