Snížení plateb z EU kvůli nedodržení norem považuje veřejnost za správné

2.4.2007

Průzkum probíhal od 17. listopadu do 19. prosince 2006. S použitím metodiky standardního průzkumu agentury Eurobarometer bylo v každém z (tehdejších) 25 členských států uskutečněno přibližně tisíc ústních pohovorů. Příznivá odezva veřejnosti byla i na změny ve způsobu, jakým přijímají zemědělci podporu. Téměř pětkrát víc lidí si myslí, že poskytnutí většího množství finančních prostředků na rozvoj venkova a pomoc zemědělcům ve formě přímých plateb namísto příspěvků na jejich produkty představuje vývoj pozitivním směrem (49 %) v porovnání s těmi, kdo tento vývoj považují za negativní (11 %). Ostatní dotázaní neměli na tento problém žádný názor nebo neodpověděli.
Průzkum také poskytuje jasný důkaz o názoru veřejnosti na budoucí směřování zemědělské politiky, a to, že zemědělství a venkovské oblasti budou i nadále hrát hlavní úlohu v EU: téměř devět z každých deseti dotazovaných (88 %) uvádí, že tyto oblasti jsou pro budoucnost Evropy klíčové.
To se odráží i v názorech na část rozpočtu EU věnovanou na společnou zemědělskou politiku, která v současnosti představuje přibližně 40 %. Téměř šest z deseti dotázaných (58 %) si myslí, že tato část by v dalších letech měla zůstat stejná nebo by se měla zvýšit, zatímco pouze podle 17 % by se měla snížit.

Podle veřejnosti by EU v zemědělské politice měla upřednostnit konkrétně tyto prvky:
- zajistit, aby zemědělci dodávali zdravé a bezpečné potraviny (uvedlo 41 %);
- zajistit, aby jak se zemědělci (37 %), tak se spotřebiteli (35 %) bylo na trhu jednáno korektně;
- úcta k životnímu prostředí (33 %) a dobré životní podmínky hospodářských zvířat (27 %).
Podle názoru dotazované veřejnosti plní SZP v současné době svou úlohu dobře; příznivě byly hodnoceny dodávky zdravých/bezpečných potravin, úcta k životnímu prostředí a dobré životní podmínky zvířat.
Průzkum veřejného mínění se uskutečnil také v Rumunsku a Bulharsku, výsledky z těchto zemí však vzhledem ke statusu přistupujících zemí, které obě země během provádění průzkumu měly, do průměru EU nebyly zahrnuty.

Zdroj: agroweb
Autor: redakce APIC

Tento projekt je podporován

Ministerstvo Zemědělství

Liberecký kraj

Sledujte TV APIC

TV APIC

Počasí

28.04.
Počasí na den 28.04.
10°C / 22°C

29.04.
Počasí na den 29.04.
12°C / 23°C

30.04.
Počasí na den 30.04.
12°C / 25°C

INTERREG

Tento projekt je spolufinancován Evropskou unií v rámci Iniciativy Spolecenství INTERREG III A