Automatické řízení na souvratích

4.4.2007

Doba traktorů bez řidiče je zase o krok blíže. John Deere představil již dříve systém automatického ovládání traktoru (iTEC), sice ne zcela bez řidiče, ale systém, který značně ulehčuje vypětí řidiče. John Deere dále počítá s instalací nového systému iTEC Pro na traktorech JD 8030 a na dalších modelech JD od roku 2008, který kombinuje funkce ovládání připojených strojů IMS s automatickým řízením AutoTrac. Toto vše je řízeno firemním terminálem GreenStar II v kabině traktoru.
Jakmile traktor dosáhne souvratě (nebo předem nastavené virtuální značky), systém začne provádět automatickou sekvenci. Pro kypření, například, sníží rychlost, vypne uzávěrku diferenciálu, zastaví vývodový hřídel a odpojí čtyřkolový pohon. Potom zvedne připojený stroj a v případě potřeby aktivuje vnější okruhy. AutoTrac potom navede traktor do příštího směru a naprogramovaná sekvence se v obráceném pořadí opakuje. Stroj se uvede do pracovního nasazení bez jakéhokoliv zásahu řidiče. Spřažením těchto dvou systémů se řidič po celou dobu otáčení na souvrati nemusí dotknout volantu. Dochází k úspoře času asi o třetinu a k 2% úspoře inputů omezením přesahů.
První operací je zmapování hranic pozemku a zaznamenání polohy překážek a sjízdných a nesjízdných okrajů – míst, přes která traktor může nebo nemůže přejet. Pak se programuje sekvence za použití IMS nebo HMS (systém otáčení na souvrati). To se může provést bez vjezdu na pozemek nebo provozování různých funkcí. Místo toho se využívá terminál pro volbu toho, co řidič od traktoru chce aby dělal a kde každá funkce bude dálkově ovládaná. John Deere rovněž nabízí i příslušenství, které uchovává sekvence pro různé stroje. Z bezpečnostních důvodů ale systém nepracuje, není-li řidič na sedadle, takže nemá šanci se „ulejt“ z práce.
Zdroj: uzpi
Autor: redakce APIC

Sledujte TV APIC

TV APIC

Počasí

16.04.
Počasí na den 16.04.
3°C / 10°C

17.04.
Počasí na den 17.04.
2°C / 10°C

18.04.
Počasí na den 18.04.
2°C / 11°C

INTERREG

Tento projekt je spolufinancován Evropskou unií v rámci Iniciativy Spolecenství INTERREG III A