Rotační sklízecí mlátička

22.4.2007

Výrobce zemědělských strojů a traktorů Massey Ferguson předvedl svou osvědčenou rotační sklízecí mlátičku MF 9895. Je určena pro velké farmy a podniky služeb. Její předností je vysoká výkonnost s nízkými ztrátami při sklizni nejrůznějších druhů plodin a za nejrůznějších podmínek. Použitím technologie rotačního mechanismu se dosahuje vysoké výkonnosti s poměrně nízkými náklady na tunu produktu. Proto je ideální pro velké podniky.
MF 9895 má největší rotor o rozměrech 0,8 (průměr) x 3,55 m, do kterého se přivádí hmota od mlátícího bubnu o délce 1,4 m. Motor o objemu 12,5 litru a o výkonu 364 kW má dostatečný točivý moment pro tento vysoce výkonný stroj, který je poháněn přes 13 hlavních hnacích řemenů. Systém vykládání DHV dokáže vyložit až 158 litrů zrna za sekundu.
Žací vál PowerFlow o délce 7,7 a 9,12 m přivádí rovnoměrně a optimální rychlostí rostlinnou hmotu k masivnímu mláticímu bubnu. Instalací žacího stolu PowerFlow byla zvýšena výkonnost stroje při sklizni řepky o 73 %. Tuto výkonnost lze dále zvýšit zařazením druhého šnekového dopravníku a postranních kos. PowerFlow má z jednoho kusu spojku pro rychlou výměnu elektrických a hydraulických spojů. Také umožňuje rychlejší přejezd mezi jednotlivými plodinami než standardní žací stoly. Obilí je přiváděno plnou šířkou vkládacího rotoru. Do šroubovice uspořádané lopatky pak zajišťují rovnoměrné vkládání rostlinné hmoty k hlavici rotoru. Důsledkem tohoto hladkého procesu je minimální poškozování zrna, protože hmota je vedena a mlácena po celém 360° obvodu mláticího prostoru. Mláticí koš se reguluje z kabiny stroje. Má devět sekcí o celkové ploše 1,75 m2. Mláticí elementy jsou pokovovány wolframovou vrstvou a mlatky jsou pochromovány pro prodloužení životnosti. V zhledem k velké délce rotoru není třeba zařazovat další buben (úspora paliva). Sláma je pokládána buď na řádek, nebo vedena do řezačky Min-till.
Zásobník zrna o objemu 12 300 litrů nabízí mimořádnou kapacitu, která umožňuje prodloužit intervaly mezi vyprazdňováním. Vykládací systém DHV redukuje čas strávený na vyprazdňování zásobníku zrna na minimum, takže sklízecí mlátička může delší dobu produktivně pracovat. Vykládací dopravník má dosah 7,4 m a vykládací výšku 4,34 m.
Hnací mechanismus tohoto dopravníku je zesílené konstrukce. Je jednoduchý a efektivní.
Další předností sklízecí mlátičky jsou jednoduché a snadno přístupné hnací mechanismy. Jsou spolehlivé. Představují pouze 13 hlavních hnacích řemenů a tři řetězy. Velké servisní panely umožňují snadný a bezpečný přístup k hnacím mechanismům a ke komponentům motoru pro kontrolu a denní rutinní údržbu. Velké inspekční kryty jsou snadno odnímatelné pro získání přístupu k mláticímu rotoru a koši.

http://www.masseyferguson.com/agco/mf/uk/home.htm

Zdroj: uzpi
Autor: redakce APIC

Sledujte TV APIC

TV APIC

Počasí

28.03.
Počasí na den 28.03.
6°C / 14°C

29.03.
Počasí na den 29.03.
7°C / 18°C

30.03.
Počasí na den 30.03.
8°C / 20°C

INTERREG

Tento projekt je spolufinancován Evropskou unií v rámci Iniciativy Spolecenství INTERREG III A