Zelená energie ze syrovátky

22.5.2007

V červenci 2006 rakouská mlékárenská společnost Landfrisch ve Welsu spustila první evropský bioreaktor na výrobu bioplynu z kyselé syrovátky. Tato průkopnická technika může sloužit jako technický model pro ostatní průmysl zpracovávající mléko a vyrábějící nápoje.
Landfrisch Wels každoročně zpracovává asi 126 milionů litrů čerstvého mléka na cottage sýr, čerstvý sýr, tvarohový sýr a máslo. Jako vedlejší produkt výroby sýru vzniká syrovátka.
V minulosti společnost Landfrisch prodávala syrovátkové frakce jako krmivo chovatelům prasat. Se zvyšováním produkce sýru a tím i syrovátky a současně s trvalým poklesem producentů prasat v regionu začal management společnosti hledat alternativní postupy zhodnocení syrovátky, a to ve spolupráci s University of Natural Resources and Applied Life Sciences ve Vídni a se strojírenskou firmou Gradient process technology GmbH, Vídeň.

Po zvážení všech okolností se management rozhodl vystavit v místě závod na výrobu bioplynu. Závod denně zpracovává 180 m3 syrovátky a funguje při teplotě asi 35 °C. Po odseparování bílkovin z kyselé syrovátky ultrafiltrací se laktózová voda (permeát) fermentuje, přičemž z m3 syrovátky se vyrobí asi 25 m3 bioplynu. Rovněž zbývající kal se zhodnocuje. Kompostuje se a používá se jako biohnojivo v okolních farmách.
Výsledky techniky jsou vynikající: zařízení na výrobu bioplynu má výkon 500 kW elektrické energie a asi 580 kW tepelné energie. Bioreaktor tak pokrývá 33 % celkových požadavků na energii mlékárny Landfrisch (pro názornost). Ve skutečnosti dodává denně do rakouské elektrické sítě 12 000 kWh, tepelná energie se využívá ze 100 % ve výrobním procesu. Tím, že se syrovátka přestala přepravovat ke zkrmování, snížily se náklady a emise CO2. Společnost očekává, že se jí investice vrátí asi za čtyři roky. Technický model vyvinutý ve firmě Landfrisch ve Welsu lze aplikovat se stejnými výsledky i na výrobu bioplynu ze sladké syrovátky.
Projekt výroby bioplynu ve Welsu vyhrál v Rakousku v roce 2006 soutěž Energy Globe (Energy Globe Austria 2006).

Landfrisch

Zdroj: uzpi
Autor: redakce APIC

Tento projekt je podporován

Ministerstvo Zemědělství

Liberecký kraj

Sledujte TV APIC

TV APIC

Počasí

26.04.
Počasí na den 26.04.
2°C / 13°C

27.04.
Počasí na den 27.04.
6°C / 17°C

28.04.
Počasí na den 28.04.
8°C / 21°C

INTERREG

Tento projekt je spolufinancován Evropskou unií v rámci Iniciativy Spolecenství INTERREG III A