Využití místní biomasy novými energetickými technologiemi.

23.5.2007

Část 1: Spalování
Jak bylo uvedeno v předchozím čísle časopisu BioCycle, existuje přinejmenším 74krát více využitelné energie v místní dostupné biomase v Reynolds v Indianě, než kolik toto město spotřebuje za rok. Státní guvernér se proto rozhodl použít město Reynolds jako příklad toho, jak může společnost konvertovat od závislosti na fosilních palivech k energii založené na biomase.
Zatímco odpady jsou vysoce variabilní a výkon se může měnit, klíč k ekonomickému úspěchu spočívá v přípravě energetických produktů biomasy a spoluproduktů přes vhodnou směs konverzních technologií představovaných termální a biologickou přeměnou, anaerobní digescí, fermentací a destilací, zplynováním, pyrolýzou, chemickou přeměnou na bionaftu a konečně hybridními systémy. Protože pevný odpad z biomasy má menší hustotu než uhlí, potřebuje větší prostor k dosažení stejné úrovně energie. Proto transportní a uskladňovací požadavky jsou vyšší pro paliva z biomasy.
Zplynovací zařízení Coaltec Energy USA potřebuje dvě tuny biomasy za hodinu pro 1,5 MW generátor, zatímco větší energetické zařízení Aliant Energy Chariton Halley připravované ke spuštění bude pracovat při spotřebě až 16,8 tun za hodinu. Tekuté přírodní odpady tvořené biomasou mohou být využity v dopravě, ale materiály nesmí být dopravovány více než 3 km stávající dopravou. Proto je potřeba, aby se zařízení na jejich konverzi nacházelo v blízkosti místa, kde je tento materiál produkován.
Další části tohoto článku analyzují technologie a systémy používané v současnosti, jejichž současný vývoj (pilotní nebo komerční použití) je diskutován. Zatímco bioenergetický průmysl se rychle vyvíjí, základní procesy a technologie zahrnuté v přeměnách biomasy na bioenergii zůstávají stejné.

Spalování
Spalování představuje jeden z nejjednodušších způsobů využití odpadní biomasy. Využívají se kamna na dřevo, krby, průmyslové spalovny, aj. Mimo dřeva lze spalovat obilí, slámu a další odpady, např. podestýlku hospodářských zvířat nebo pelety. Poptávka po malých spalovnách spalujících obilí pro obytná zařízení je v USA mnohem větší než nabídka. Kamna a jiná spalovací zařízení stojí mezi 2800 – 3200 dolarů. Prodej kotlů spalujících obilí se během posledních pěti let každým rokem zdvojnásobuje. V roce 2005 se prodalo 30 000 těchto zařízení. Při ceně 1,85 dolarů za bušl (35,24 l) stojí jedna tuna obilí (kukuřice) 66 dolarů, což je cena srovnatelná s cenou za tunu uhlí. Co se týče výhřevnosti, nahradí 1,7 tuny obilí jednu tunu černého uhlí. Navíc ve srovnání s palivovým dřívím nebo uhlím je spalování obilí mnohem čistší. Většina zařízení spalujících obilí jsou konstruována i pro spalování peletovaných paliv. V USA je osm závodů na výrobu peletovaných paliv. Výhřevná hodnota jednotlivých druhů pelet záleží na použitém materiálu. Cena pelet se pohybuje v rozmezí 109 až 160 dolarů za tunu.
Velká energetická zařízení spalující biomasu (produkce tepla a elektřiny)
Dvě komerčně použitelná zařízení, která jsou buď ve stádiu výstavby nebo úvah, jsou 55 MW energetické zařízení firmy Fibrominn Benson a 20 MW energetické zařízení firmy Rahr Maltány. Obě zařízení se budou nacházet ve státě Minnesota. Po dostavbě bude první z nich zpracovávat ročně 700 000 tun krocaního odpadu (tato technologie již byla zprovozněna ve Velké Británii). Fibrominn je dceřinou firmou firmy Fibrowatt, která v současnosti využívá čtyři zařízení poháněná drůbežím trusem s kombinovanou generátorovou kapacitou 99 MW. Po dokončení zařízení f. Fibrominn to bude největší zařízení v provozu tohoto druhu používající technologie f. Fibrowatt.
Minnesota má rozsáhlý chov krocanů, a tudíž i velké množství krocaního odpadu (trus a podestýlka) vhodného k energetickému využití. Odpad bude dodáván do zařízení f. Fibrominn v utěsněných nákladních vozech a vykládán v budovách, kde bude podtlak vzhledem k okolí, aby nedošlo k úniku zápachu. Spalovací zařízení bude pracovat při teplotě vyšší než 815 °

Zdroj: uzpi
Autor: redakce APIC

Tento projekt je podporován

Ministerstvo Zemědělství

Liberecký kraj

Novinky

16.05.2024 - Zahájení výstavy "Klimatická změna a zemědělství pohledem místních aktérů"

6.5.2024

Výstava, jejíž vernisáž se uskuteční 16. května ve 14 hodin ve vestibulu Krajského úřadu Libereckého kraje. Potrvá do 30. května.

» více

Sledujte TV APIC

TV APIC

Počasí

10.05.
Počasí na den 10.05.
7°C / 19°C

11.05.
Počasí na den 11.05.
9°C / 20°C

12.05.
Počasí na den 12.05.
8°C / 19°C

INTERREG

Tento projekt je spolufinancován Evropskou unií v rámci Iniciativy Spolecenství INTERREG III A