Technologie eliminující plesnivění sýra

8.6.2007

Společnost Agion vyvinula novou technologii, která zamezuje růstu plísní a bakterií na sýrech. Základem technologie Agion je přírodně se vyskytující stříbro, které je vysoce účinným antimikrobiálním činidlem, s řadou předností oproti jiným antimikrobiálním prostředkům jako je kupř. alkohol, chlor, amonné soli. Stříbro je bezpečné, nemá žádné toxické účinky na lidi, rostliny ani zvířata. Základem technologie, kterou společnost přizpůsobuje podle přání zákazníka, jsou stříbrné ionty v zeolitovém nosiči. Výměna stříbrných iontů s jinými pozitivními ionty (často sodnými) z vlhkosti v okolním prostředí umožňuje uvolňování stříbra „na požádání“. Patentovaný zeolitový krystalický nosič poskytuje trojrozměrný uvolňovací mechanismus, který umožňuje účinné uvolňování stříbrných iontů nezávisle na orientaci částeček v substrátu. Zeolitové krystaly obsahující stříbrné ionty jsou náhodně orientovány a distribuovány skrz povrch vlákniny, polymeru nebo povlaku sýra. V podmínkách podporujících bakteriální růst se pozitivní ionty z okolní vlhkosti vyměňují s ionty stříbra reverzibilně vázaných na zeolitu. Vyměněné ionty stříbra jsou potom schopny kontrolovat růst mikrobů. Ionty stříbra atakují mikroorganismy a zabraňují jejich růstu třemi způsoby –
* Zamezují respiraci prostřednictvím inhibice transportních funkcí v buněčných stěnách,
* Inhibují dělení (reprodukci) buněk,
* Poškozují buněčný mechanismus.
V závislosti na konkrétním mikroorganismu je možno Agion antimikrobiální technologií redukovat mikrobiální populaci během několika minut až hodin, přičemž optimální účinnost zůstává zachována po dobu několika let. Antimikrobiální technologie Agion je vhodná především pro druhy sýra jako tradiční stiltonský sýr ( jemnější roquefort) a podobné výrobky.
Zdroj: uzpi
Autor: redakce APIC

Tento projekt je podporován

Ministerstvo Zemědělství

Liberecký kraj

Novinky

16.05.2024 - Zahájení výstavy "Klimatická změna a zemědělství pohledem místních aktérů"

6.5.2024

Výstava, jejíž vernisáž se uskuteční 16. května ve 14 hodin ve vestibulu Krajského úřadu Libereckého kraje. Potrvá do 30. května.

» více

Sledujte TV APIC

TV APIC

Počasí

11.05.
Počasí na den 11.05.
9°C / 20°C

12.05.
Počasí na den 12.05.
8°C / 19°C

13.05.
Počasí na den 13.05.
9°C / 20°C

INTERREG

Tento projekt je spolufinancován Evropskou unií v rámci Iniciativy Spolecenství INTERREG III A