Právě se nacházíte:
              
                - APIC »
- Služby »
- Technologie eliminující plesnivění sýra
 
            
            Technologie eliminující plesnivění sýra
            8.6.2007
            
            
            
Společnost Agion vyvinula novou technologii, která zamezuje růstu plísní a bakterií na sýrech. Základem technologie Agion je přírodně se vyskytující stříbro, které je vysoce účinným antimikrobiálním činidlem, s řadou předností oproti jiným antimikrobiálním prostředkům jako je kupř. alkohol, chlor, amonné soli. Stříbro je bezpečné, nemá žádné toxické účinky na lidi, rostliny ani zvířata. Základem technologie, kterou společnost přizpůsobuje podle přání zákazníka, jsou stříbrné ionty v zeolitovém nosiči. Výměna stříbrných iontů s jinými pozitivními ionty (často sodnými) z vlhkosti v okolním prostředí umožňuje uvolňování stříbra „na požádání“. Patentovaný zeolitový krystalický nosič poskytuje trojrozměrný uvolňovací mechanismus, který umožňuje účinné uvolňování stříbrných iontů nezávisle na orientaci částeček v substrátu. Zeolitové krystaly obsahující stříbrné ionty jsou náhodně orientovány a distribuovány skrz povrch vlákniny, polymeru nebo povlaku sýra. V podmínkách podporujících bakteriální růst se pozitivní ionty z okolní vlhkosti vyměňují s ionty stříbra reverzibilně vázaných na zeolitu. Vyměněné ionty stříbra jsou potom schopny kontrolovat růst mikrobů. Ionty stříbra atakují mikroorganismy a zabraňují jejich růstu třemi způsoby – 
* Zamezují respiraci prostřednictvím inhibice transportních funkcí v buněčných stěnách,
* Inhibují dělení (reprodukci) buněk,
* Poškozují buněčný mechanismus.
V závislosti na konkrétním mikroorganismu je možno Agion antimikrobiální technologií redukovat mikrobiální populaci během několika minut až hodin, přičemž optimální účinnost zůstává zachována po dobu několika let. Antimikrobiální technologie Agion je vhodná především pro druhy sýra jako tradiční stiltonský sýr ( jemnější roquefort) a podobné výrobky.
            
Zdroj: uzpi
            Autor: redakce APIC
             
          
          
          
            
            
            
            
            
              Regionální potravina
              
              Projekt Ministerstva zemědělství
             
            
            
            
              Krajské informační středisko
              
              Krajské informační středisko pro rozvoj zemědělství a venkova Libereckého kraje
              Projekt KIS LK je podporován Ministerstvem zemědělství České republiky a Libereckým krajem
             
            
            
            
              Tento projekt je podporován
              
              
             
            
            
           
          
          
          
            
            
              Novinky
              
                
                26.3.2025
                Aktuální informace o vývoji nákazové situace v souvislosti se slintavkou a kulhavkou.
                » více
               
             
            
            
            
              Sledujte TV APIC
              
             
            
            
            
              Počasí
              29.10.

4°C / 10°C
              30.10.

5°C / 13°C
              31.10.

2°C / 14°C
             
            
            
            
               
              Tento projekt je spolufinancován Evropskou unií v rámci Iniciativy Spolecenství INTERREG III A