Kvalita odrůd potravinářské pšenice ze sklizně 2006

12.6.2007

Zemědělský výzkumný ústav Kroměříž, s.r.o. provedl jako každoročně hodnocení vzorků potravinářské pšenice, které dodávají pěstitelé z celé ČR. Kvalita vzorků je zkoušena a hodnocena podle požadavků ČSN 461100-2 na kvalitu pekárenské pšenice. Kvalita potravinářské pšenice ze sklizně 2006 byla negativně ovlivněna deštivým počasím v první polovině srpna, které způsobilo, že podíly vzorků vyhovujících normě se snížily až o desítky procent. Nejvíce byla u pšenice ovlivněna objemová hmotnost a číslo poklesu, nejméně obsah dusíkatých látek v sušině a sedimentační index.
Významným faktorem ovlivňujícím kvalitu potravinářské pšenice byla odrůda. Analýzy deseti odrůd pšenice ukázaly, že nejčastěji pěstovanou je odrůda Ludwig, která ale vykazovala určitou nestabilitu v čísle poklesu, změnám počasí nejlépe odolávala odrůda Sulamit, která měla rovněž nejvyšší průměrné hodnoty čísla poklesu, vysoké, stabilní hodnoty objemové hmotnosti a nejnižší podíl příměsí a nečistot. Vysoké jakostní parametry prokázala i odrůda Akteur, která vyhověla všem parametrům technologické kvality a lze ji tudíž považovat za druhou nejúspěšnější odrůdu. Na odrůdy jakostní třídy A měla nepřízeň počasí větší dopad. Částečnou stabilitu vykázala v objemové hmotnosti odrůda Batis měla ale nejnižší podíl vzorků vyhovujících ve všech parametrech normy. V čísle poklesu prokázala stabilitu odrůda Banquet. Nestabilní se ukázala v objemové hmotnosti odrůda Cubus a Banquet, v čísle poklesu rovněž odrůda Cubus, která ale měla nejvyšší stabilitu kvality bílkovinového komplexu. Odrůdy třídy B se vyznačovaly nízkými hodnotami charakteristik bílkovinového komplexu. Rheia vykázala jistou stabilitu ve znaku objemová hmotnost, Merito výraznou nestabilitu v čísle poklesu. Výsledky práce mohou využít především farmáři a agronomové zemědělských podniků k další orientaci při výběru odrůd k pěstování. Je ale třeba zvažovat vhodnost jednotlivých odrůd pěstování v konkrétních oblastech a rovněž i fakt, že se jedná o výsledky jediného roku.

Obilnářské listy 15, 2007, č. 2, s. 40–43

Zdroj: uzpi
Autor: redakce APIC

Tento projekt je podporován

Ministerstvo Zemědělství

Liberecký kraj

Novinky

16.05.2024 - Zahájení výstavy "Klimatická změna a zemědělství pohledem místních aktérů"

6.5.2024

Výstava, jejíž vernisáž se uskuteční 16. května ve 14 hodin ve vestibulu Krajského úřadu Libereckého kraje. Potrvá do 30. května.

» více

Sledujte TV APIC

TV APIC

Počasí

05.05.
Počasí na den 05.05.
10°C / 21°C

06.05.
Počasí na den 06.05.
10°C / 20°C

07.05.
Počasí na den 07.05.
9°C / 15°C

INTERREG

Tento projekt je spolufinancován Evropskou unií v rámci Iniciativy Spolecenství INTERREG III A