Kvalita odrůd potravinářské pšenice ze sklizně 2006
12.6.2007
Zemědělský výzkumný ústav Kroměříž, s.r.o. provedl jako každoročně hodnocení vzorků potravinářské pšenice, které dodávají pěstitelé z celé ČR. Kvalita vzorků je zkoušena a hodnocena podle požadavků ČSN 461100-2 na kvalitu pekárenské pšenice. Kvalita potravinářské pšenice ze sklizně 2006 byla negativně ovlivněna deštivým počasím v první polovině srpna, které způsobilo, že podíly vzorků vyhovujících normě se snížily až o desítky procent. Nejvíce byla u pšenice ovlivněna objemová hmotnost a číslo poklesu, nejméně obsah dusíkatých látek v sušině a sedimentační index.
Významným faktorem ovlivňujícím kvalitu potravinářské pšenice byla odrůda. Analýzy deseti odrůd pšenice ukázaly, že nejčastěji pěstovanou je odrůda Ludwig, která ale vykazovala určitou nestabilitu v čísle poklesu, změnám počasí nejlépe odolávala odrůda Sulamit, která měla rovněž nejvyšší průměrné hodnoty čísla poklesu, vysoké, stabilní hodnoty objemové hmotnosti a nejnižší podíl příměsí a nečistot. Vysoké jakostní parametry prokázala i odrůda Akteur, která vyhověla všem parametrům technologické kvality a lze ji tudíž považovat za druhou nejúspěšnější odrůdu. Na odrůdy jakostní třídy A měla nepřízeň počasí větší dopad. Částečnou stabilitu vykázala v objemové hmotnosti odrůda Batis měla ale nejnižší podíl vzorků vyhovujících ve všech parametrech normy. V čísle poklesu prokázala stabilitu odrůda Banquet. Nestabilní se ukázala v objemové hmotnosti odrůda Cubus a Banquet, v čísle poklesu rovněž odrůda Cubus, která ale měla nejvyšší stabilitu kvality bílkovinového komplexu. Odrůdy třídy B se vyznačovaly nízkými hodnotami charakteristik bílkovinového komplexu. Rheia vykázala jistou stabilitu ve znaku objemová hmotnost, Merito výraznou nestabilitu v čísle poklesu. Výsledky práce mohou využít především farmáři a agronomové zemědělských podniků k další orientaci při výběru odrůd k pěstování. Je ale třeba zvažovat vhodnost jednotlivých odrůd pěstování v konkrétních oblastech a rovněž i fakt, že se jedná o výsledky jediného roku.
Významným faktorem ovlivňujícím kvalitu potravinářské pšenice byla odrůda. Analýzy deseti odrůd pšenice ukázaly, že nejčastěji pěstovanou je odrůda Ludwig, která ale vykazovala určitou nestabilitu v čísle poklesu, změnám počasí nejlépe odolávala odrůda Sulamit, která měla rovněž nejvyšší průměrné hodnoty čísla poklesu, vysoké, stabilní hodnoty objemové hmotnosti a nejnižší podíl příměsí a nečistot. Vysoké jakostní parametry prokázala i odrůda Akteur, která vyhověla všem parametrům technologické kvality a lze ji tudíž považovat za druhou nejúspěšnější odrůdu. Na odrůdy jakostní třídy A měla nepřízeň počasí větší dopad. Částečnou stabilitu vykázala v objemové hmotnosti odrůda Batis měla ale nejnižší podíl vzorků vyhovujících ve všech parametrech normy. V čísle poklesu prokázala stabilitu odrůda Banquet. Nestabilní se ukázala v objemové hmotnosti odrůda Cubus a Banquet, v čísle poklesu rovněž odrůda Cubus, která ale měla nejvyšší stabilitu kvality bílkovinového komplexu. Odrůdy třídy B se vyznačovaly nízkými hodnotami charakteristik bílkovinového komplexu. Rheia vykázala jistou stabilitu ve znaku objemová hmotnost, Merito výraznou nestabilitu v čísle poklesu. Výsledky práce mohou využít především farmáři a agronomové zemědělských podniků k další orientaci při výběru odrůd k pěstování. Je ale třeba zvažovat vhodnost jednotlivých odrůd pěstování v konkrétních oblastech a rovněž i fakt, že se jedná o výsledky jediného roku.
Obilnářské listy 15, 2007, č. 2, s. 40–43
Zdroj: uzpi
Regionální potravina

Projekt Ministerstva zemědělství
Krajské informační středisko

Krajské informační středisko pro rozvoj zemědělství a venkova Libereckého kraje
Projekt KIS LK je podporován Ministerstvem zemědělství České republiky a Libereckým krajem



