"Reforma společné zemědělské politiky EU a Česká republika" téma 69. Žofínského fóra

15.6.2007

Základní podstatou reforem Společné zemědělské politiky Evropské unie je přijetí opatření, která povedou k tomu, že zemědělská produkce bude reagovat na potřeby trhu. Na včerejším Žofínském fóru k tématu Reforma Společné zemědělské politiky a Česká republika to uvedl ministr zemědělství Petr Gandalovič. „Omezení nadprodukce a pružná reakce zemědělců na potřeby trhu a zároveň zvýšení konkurenceschopnosti agrárního sektoru uvnitř i vně Evropské unie musí být výsledkem reforem,“ řekl ministr s tím, že Společná zemědělská politika (SZP) zůstává nadále nejnákladnější výdajovou položkou rozpočtu EU.

Zemědělství si podle jeho slov zachovává preferované postavení, ačkoliv příděl pro tento sektor bude postupně klesat z 45,5% podílu na celkovém rozpočtu Unie v roce 2007 na 40,25 % v roce 2013. „Všichni si uvědomujeme, že smyslem reformy by měl být pokles zemědělských podpor v rámci tzv. prvního pilíře SZP a naopak růst významu tzv. druhého pilíře SZP, tj. fondů na rozvoj venkova,“ prohlásil ministr Gandalovič.

To bylo podle něho též důvodem vzniku Evropského zemědělského fondu pro rozvoj venkova (EAFRD) jako reakce na situaci, kdy evropské podpory poskytované v oblasti zemědělství a venkova byly rozděleny do několika často nepřehledných zdrojů.

Pro Českou republiku toto konkrétně znamená, že v letech 2007-2013 mohou být prostřednictvím Programu rozvoje venkova ČR čerpány finanční prostředky z fondu EAFRD včetně spoluúčasti ČR ve výši až 99,43 mld. Kč. „Dne 23. května Evropská komise schválila České republice spolu se Švédskem jako prvním státům EU-27 Program rozvoje venkova, což považuji za vynikající úspěch našeho vyjednávacího týmu a všech, kteří se na přípravě tohoto dokumentu podíleli. Veřejnost se již může seznámit s pravidly pro žadatele k těm opatřením, která budou spuštěna v první vlně příjmu žádostí v červenci,“ řekl ministr Gandalovič.

Hospodářská situace se v českém zemědělství po vstupu ČR do EU podle ministra i přes četná pesimistická očekávání významně zlepšila. U mnohých produktů je v rámci SZP zaručena farmářům vyšší cena než cena na světových trzích. Kromě toho u některých výrobků SZP nejen garantuje cenu, ale i odbyt, navíc vzrostly prostředky plynoucí z přímých plateb.

ČR chce podle Gandaloviče aktivně a konstruktivně přispívat do debaty o reformě Společné zemědělské politiky. „Zároveň se však jednoznačně ohrazujeme proti takovým reformám, které budou některé členské státy zvýhodňovat oproti ostatním. Příkladem takového postupu je dosavadní průběh cukerné reformy,“ uvedl ministr.

V souladu se závěry Evropské rady z prosince 2005 by se v letech 2008 - 2009 měla vést diskuse o revizi rozpočtu EU. Komise se zavázala vydat nejpozději na přelomu let 2008/2009 Bílou knihu, která zhodnotí aktuální stav a představí první návrhy týkající se všech výdajových aspektů rozpočtu EU včetně SZP (tzv. Health check).

„Česká republika bude předsedat Radě Evropské unie v prvním pololetí roku 2009, respektive spolu s Francií a Švédskem od 1. 7. 2008 do 31. 12. 2009 v rámci tzv. TRIO PRES. Je tedy velmi pravděpodobné, že na nás v této době připadne úloha iniciátora a moderátora jednání v této nesmírně složité problematice,“ uvedl Gandalovič.

Mezi hlavní prvky agendy českého předsednictví vycházející z Health check mohou podle Gandaloviče patřit převod přímých plateb na rozvoj venkova, případně využití systému zjednodušených přímých plateb na plochu v celé EU, výhled eliminace intervenčních nákupů nebo otázka ukončení mléčných kvót. Důraz bude ČR podle slov ministra klást na snižování administrativní zátěže SZP a podporu rozvoje možností využití obnovitelných zdrojů energie a biotechnologií.

Zdroj: agris
Autor: redakce APIC

Tento projekt je podporován

Ministerstvo Zemědělství

Liberecký kraj

Novinky

01. 06. 2024 - Krajský den koně Libereckého kraj „já mám koně“

16.5.2024

Tradiční akce se pod názvem „Já mám koně“ bude konat po šestnácté a jejím centrem bude opět Tyršův park. Sem se od časných ranních hodin budou sjíždět desítky chovatelů, aby se připravili na slavnostní průvod městem jak s koňmi v kočárových spřeženích, tak „pod sedlem“.

» více

31. 5. 2025 Gastroden 2024

16.5.2024

Gastroden je prezentace žáků škol potravinářských oborů - pekař, řezník-uzenář a kuchař-číšník své dovednosti.

» více

19. 5. 2025 Mezinárodní den včel

16.5.2024

Botanická zahrada v Liberci vás zve na Mezinárodní den včel

» více

Sledujte TV APIC

TV APIC

Počasí

18.05.
Počasí na den 18.05.
11°C / 19°C

19.05.
Počasí na den 19.05.
10°C / 20°C

20.05.
Počasí na den 20.05.
11°C / 22°C

INTERREG

Tento projekt je spolufinancován Evropskou unií v rámci Iniciativy Spolecenství INTERREG III A