Kdy se vyplatí hnojení mikroelementy?

28.6.2007

Na základě nízkých nároků podzimních výsevů ozimého ječmene a řepky na mikroelementy není zpravidla hnojení těmito živinami během podzimního vývoje rostlin potřeba. Výjimku představuje za určitých podmínek hnojení ozimého ječmene manganem a aplikace bóru k ozimé řepce.

Ozimý ječmen má vysokou potřebu manganu, která na stanovištích s deficitem tohoto prvku, jako jsou lehké písčité půdy nebo humózní půdy, často není bez zvláštního hnojení pokryta. V posledních letech se zvýšil výskyt nedostatečné výživy manganem na půdách s jinak dostatečným zásobením tímto prvkem. Příčinou jsou vysoké hodnoty pH, nakypřené půdy, vysoká mikrobiologická aktivita v důsledku organického hnojení a dlouhotrvající sucho. Za těchto podmínek se pro rostliny dostupný dvoumocný mangan (Mn2+) mění na čtyřmocnou formu (Mn4+), kterou nemohou rostliny odebírat. Nedostatečná výživa manganem snižuje odolnost rostlin vůči zimě a napomáhá poškození mrazem, popř. vyzimování. V přechodové oblasti mezi plným poškozením a vizuálně zdravou oblastí vykazují rostliny ječmene typické symptomy deficitu. Zabránit takovým problémům při pěstování ozimého ječmene na stanovištích s nedostatkem manganu lze hnojením na list tímto prvkem ještě na podzim. V neposlední řadě se tím posílí také odolnost proti různým houbovým chorobám.

Při dlouhodobém suchu na podzim a přes zimu se vyskytuje také deficit bóru u ozimé řepky. Ten se projevuje vznikem dutin v kořenech a stoncích, zkracováním a tloustnutím stonků, tvorbou postranních výhonů a vznikem jizev na kořenech. Příčinou je většinou nižší dostupnost bóru v půdě a omezený transport tohoto prvku v rostlině jako důsledek dlouhodobého stresu z nedostatku vody. Častější výskyt tohoto symptomu v posledních letech je indicií pro potřebu bóru na podzim. Na suchých stanovištích je vhodné hnojení na list. Předpokladem pro dobrý účinek bóru jsou dostatečně vyvinuté porosty, které umožní příjem tohoto prvku listy.

DLG-Mitt., Dünger-Magazin, Sommer/07, s. 5

Zdroj: uzpi
Autor: redakce APIC

Sledujte TV APIC

TV APIC

Počasí

24.04.
Počasí na den 24.04.
1°C / 7°C

25.04.
Počasí na den 25.04.
3°C / 9°C

26.04.
Počasí na den 26.04.
2°C / 13°C

INTERREG

Tento projekt je spolufinancován Evropskou unií v rámci Iniciativy Spolecenství INTERREG III A