Chtějí zrušit set aside

16.7.2007

Jak uvádějí, například na světové ceny obilí, které ovlivňují i ceny na evropském trhu, působí podle nich zejména výkyvy počasí. Špatná loňská sklizeň ve světě i v Evropské unii a světové zásoby na nejnižší hladině spolu s výkyvy počasí a jím způsobenými kalamitami zvyšují současnou poptávku. Tento růst následuje po několika letech nízkých světových cen, které nedokázaly stimulovat produkci ve třetích zemích. Ceny v EU zatím neovlivňuje poptávka po cereáliích na výrobu bioetanolu. Vyplývá to z množství obilovin, které se zatím pro tyto účely v unii používá: loni to bylo 3,5 milionu tun, pro letošní rok se spotřeba odhaduje na pět milionů tun. Při celkové produkci obilí v unii kolem 275 milionů tun je to tedy jen o málo více než jedno procento evropské úrody. Toto množství nemůže tedy mít vliv na ceny v unii. Zejména, pokud vezmeme v úvahu, že z obilovin použitých na výrobu bioetanolu jde 40 procent ve formě vedlejších produktů (výpalků) na výrobu krmiv. Na druhou stranu ale nelze však popřít, že světová poptávka po obilí a zejména po kukuřici je výsledkem rozvoje výroby bioetanolu v USA, což má efekt sněhové koule na ceny ostatních obilovin. To ovšem pro producenty v EU zatím neplatí. Na krmivářský sektor unie mohou mít daleko větší vliv jiné aspekty. Například riziko přerušení dodávek importovaných rostlinných proteinů, které by podle Copy a Cogecy mohlo způsobit otálení s povolením geneticky modifikovaných organismů (GMO) v unii. Dalším rizikem jsou i možné závěry jednání o mezinárodním obchodě v rámci Katarského kola Světové obchodní organizace (WTO). I tyto faktory je třeba vzít v úvahu.
Podle Copa a Cogeca musí rada ministrů zemědělství posoudit vhodnost povinného set aside. Již pro příští úrodu žádají, aby se jeho podíl snížil na nulu, a to bez dlouhého posuzování vlivu, jaký by tato změna mohla mít na trh s obilím v unii.

Podle programu rady ministrů zemědělství, která začíná 16. července, by se mělo skutečně jednat o možnosti zrušit set aside. S tímto návrhem přišlo Švédsko.

Zdroj: agroweb
Autor: redakce APIC

Tento projekt je podporován

Ministerstvo Zemědělství

Liberecký kraj

Novinky

16.05.2024 - Zahájení výstavy "Klimatická změna a zemědělství pohledem místních aktérů"

6.5.2024

Výstava, jejíž vernisáž se uskuteční 16. května ve 14 hodin ve vestibulu Krajského úřadu Libereckého kraje. Potrvá do 30. května.

» více

Sledujte TV APIC

TV APIC

Počasí

08.05.
Počasí na den 08.05.
8°C / 16°C

09.05.
Počasí na den 09.05.
6°C / 18°C

10.05.
Počasí na den 10.05.
7°C / 19°C

INTERREG

Tento projekt je spolufinancován Evropskou unií v rámci Iniciativy Spolecenství INTERREG III A