Dobrá účinnost tiamulinu

16.7.2007

V mnoha početních stavech prasat po celém světě se hojně vyskytují nejrůznější střevní onemocnění vyvolaná kombinovanými infekcemi. Plošně rozšířené jsou především choroboplodné zárodky lawsonie, které způsobují ileitidu. V mnoha případech se vyskytují společně s brachyspirami, které vedou ke vzniku průjmových onemocnění. V mnoha zemědělských podnicích se ještě vedle kombinovaných střevních infekcí často vyskytují i onemocnění dýchacích cest.
Tento komplexní problém je možné dostat pod kontrolu pouze pomocí systematických veterinárních výzkumů, cílenou terapeutickou strategií a kontrolou úspěšnosti těchto opatření. Dr. Jill Thomsonová, vedoucí vysoké školy zemědělské ve skotském Edinburgu vysvětlila, že je nutné si před výběrem určité terapie ověřit, zda má prokazatelně vysokou účinnost. Kromě toho je samozřejmě nezbytné zvolit efektivní strategii managementu ve stádě na základě doporučení osvědčeného veterinárního lékaře, přičemž je obzvlášť důležité, aby byla v chovu zachována zisková struktura.

Nejnovější polní studie z Velké Británie, Japonska, Brazílie, Číny a Thajska prokázaly v této souvislosti velmi dobré výsledky s použitím účinné látky tiamulinu (veterinární antibiotikum) v chovech prasat, ve kterých ve vyskytovaly jak střevní kombinované infekce vyvolané choroboplodnými zárodky jako jsou kmeny lawsonia a brachyspira, tak i onemocněním dýchacích cest. V testech prováděných v běžné zemědělské praxi v chovech čítajících několik tisíc prasat byla zvláštní pozornost upřena na efektivnost vynaložených nákladů na terapii širokého spektra onemocnění včetně ileitidy a PRDC (Porcine Respiratory Disease Complex). Do výzkumu byly zahrnuty podniky s různými produkčními systémy a odlišným tržním prostředí. Zvířata dotovaná tiamulinem ve všech provedených studiích dosáhla významně vyšších průměrných denních přírůstků živé hmotnosti a homogenního růstu v rámci jednotlivých skupin prasat, lepšího zhodnocení krmiva a také zkráceného období výkrmu. Tyto pozitivní ukazatele se promítly do výrazně zvýšeného zisku za jedno realizované prase v chovech ošetřených tiamulinem v porovnání s běžnými chovy.

Zdroj: uzpi
Autor: redakce APIC

Tento projekt je podporován

Ministerstvo Zemědělství

Liberecký kraj

Novinky

16.05.2024 - Zahájení výstavy "Klimatická změna a zemědělství pohledem místních aktérů"

6.5.2024

Výstava, jejíž vernisáž se uskuteční 16. května ve 14 hodin ve vestibulu Krajského úřadu Libereckého kraje. Potrvá do 30. května.

» více

Sledujte TV APIC

TV APIC

Počasí

07.05.
Počasí na den 07.05.
9°C / 15°C

08.05.
Počasí na den 08.05.
8°C / 16°C

09.05.
Počasí na den 09.05.
6°C / 18°C

INTERREG

Tento projekt je spolufinancován Evropskou unií v rámci Iniciativy Spolecenství INTERREG III A