Krajské dožínky v Jilemnici

3.9.2007

Zajímavou brožurku s informacemi 24 regionálních výrobcích potravina a třicítkou jednotlivých výrobků pokřtil ministr zemědělství Petr Gandalovič a náměstek hejtmana Radim Zika.

„Soutěž Výrobek roku, jejíž výsledky již 4. ročníku jsme vyhlásili ve 12 kategoriích na letošních dožínkových slavnostech v Jilemnici, získává stále větší popularitu, a tak jsme chtěli připomenout i vítěze předchozích ročníků a upozornit veřejnost na originalitu a kvalitu našich regionálních výrobků,“ vysvětlil Radim Zika důvod vydání publikace vydané v dvou tisícovém nákladu, která byla okamžitě rozdávána zdarma mezi přítomné návštěvníky.

„Značku „Výrobek roku Libereckého kraje mohou na svých oceněných výrobcích prezentovat dva roky,“ uvedl náměstek hejtmana Radim Zika, pověřený vedením resortu rozvoje venkova, zemědělství životního prostředí a informatiky.

„Oceňuji, že Liberecká kraj důsledně propaguje regionální potravinářské a zemědělské výrobky a že se tato soutěž stává vzorem i pro ostatní kraje,“ doplnil Petr Gandalovič, jenž navštívil jako první ministr zemědělství v jejich historii letošní dožínky, nad nimiž převzali záštitu hejtman LK Petr Skokan, náměstek Radim Zika a starosta Jilemnice a člen Rady LK Vladimír Richter. Význam dožínek podtrhl svou účastí také předseda Senátu a senátor za Liberecko Přemysl Sobotka a řada dalších hostů.

V příjemném, i když proměnlivém počasí, ale hlavně skvělé atmosféře, zhlédly stovky diváků po dožínkovém průvodu vyhlášení letošních vítězů soutěže výrobků roku. Zatleskaly absolutnímu vítězi, kterým se stal ovocný nápoj Višeň z Moštovny Lažany, výroba nápojů, spol s r.o., a vítězům dalších 12 kategorií. Vedle toho děti absolvovaly řadu ekologických soutěží a skupiny Pohromadě na přehradě, Brontosauři Revival a Chodská vlna přinesly pěkné kulturní zážitky.

Pozornost si zasloužily i výstavy hospodářských zvířat a zemědělské techniky, zábavný program pro děti, který do zámeckého parku připravilo Středisko ekologické výchovy LK Střevlík, výstavy v Krkonošském muzeu nazvané Ukrojte si u nás aneb o chlebu či za Vůní perníku, i divadelní představení pro nejmenší divadel Minotaurus a Čmukařů.

„Byly to zatím zřejmě nejúspěšnější a nejhezčí dožínky. Oceňuji velkou účast lidí, výborný kulturní program i veselou náladu po celé Jilemnici,“ pochválil pořadatele – Liberecký kraj, Regionální agrární komoru LK a město Jilemnici, jednatel společnosti Jizerské pekárny František Kuberka, který se zúčastnil téměř všech dosavadních ročníků krajských dožínek.

Autor: redakce APIC

Tento projekt je podporován

Ministerstvo Zemědělství

Liberecký kraj

Novinky

01. 06. 2024 - Krajský den koně Libereckého kraj „já mám koně“

16.5.2024

Tradiční akce se pod názvem „Já mám koně“ bude konat po šestnácté a jejím centrem bude opět Tyršův park. Sem se od časných ranních hodin budou sjíždět desítky chovatelů, aby se připravili na slavnostní průvod městem jak s koňmi v kočárových spřeženích, tak „pod sedlem“.

» více

31. 5. 2025 Gastroden 2024

16.5.2024

Gastroden je prezentace žáků škol potravinářských oborů - pekař, řezník-uzenář a kuchař-číšník své dovednosti.

» více

19. 5. 2025 Mezinárodní den včel

16.5.2024

Botanická zahrada v Liberci vás zve na Mezinárodní den včel

» více

Sledujte TV APIC

TV APIC

Počasí

20.05.
Počasí na den 20.05.
11°C / 22°C

21.05.
Počasí na den 21.05.
12°C / 21°C

22.05.
Počasí na den 22.05.
11°C / 18°C

INTERREG

Tento projekt je spolufinancován Evropskou unií v rámci Iniciativy Spolecenství INTERREG III A