Strategie boje s chorobami zvířat

1.10.2007

V průběhu příštích šesti let by mělo v Evropské unii dojít k redukci případů onemocnění zvířat nákazami a k minimalizaci následků těchto nakažlivých chorob díky nastolení nové strategie týkající se zdravotního stavu hospodářských zvířat. Preventivní opatření, kontrola a výzkum by proto měly nabýt na významu. Komise proto v této souvislosti upozornila, že všichni aktéři pohybující se v oblasti zdraví zvířat musí být zodpovědní za naplňování cílů strategie. Protože jenom tak bude moci být politika EU týkající se zdravotního stavu hospodářských zvířat spolehlivá a efektivní.

„Zdravotní stav zvířat ovlivňuje zdravotní stav lidí, bezpečnost potravin a ekonomický úspěch stejně jako etické hodnoty“, prohlásil komisař EU pro otázky zdraví a ochrany spotřebitele Marcos Kyprianou. Politika Evropské unie směřuje k „nejvyšší možné úrovni v oblasti zdraví zvířat a ochrany zvířat“. Jejím cílem je snížit rizika, která představují pro obyvatelstvo některé choroby hospodářských zvířat, prohlásil Kyprianou.

Propuknutí nákazy slintavky a kulhavky v roce 2001 mělo závažné negativní následky pro ekonomiku, sociální struktury, obchod a ochranu zvířat. V posledních letech Komise a členské státy EU společně posílily preventivní opatření – přísnější dozor a kontrolu dohledu a boje s chorobami zvířat.

Tento trend by měla nová strategie Komise ještě dále posílit a rozšířit. Zlepšení na úseku biobezpečnosti bude platit zejména pro zemědělské podniky, na hranicích a při transportu zvířat. Na celém území EU bude zintenzivněna stávající kontrola a boj s chorobami zvířat a také standardní opatření pro případy nouze. Větší investice by měly v budoucnu směřovat do posílení oblasti preventivních opatření, s cílem co nejvíce omezit propuknutí nákaz a tím se vyvarovat pozdějších podstatně vyšších nákladů nutných k likvidaci jejich následků. Kontroly dovozu zvířat a výrobků z nich by měly být do budoucna výrazně zpřísněny, aby mohly být efektivně vytěsněny vysocerizikové produkty. Posílení vzájemné spolupráce mezi obchodními partnery EU by mělo přispět k lepšímu pochopení právních předpisů Společenství a v případě výskytu problémů, včas varovat.

Jádrem nové strategie boje se zvířecími nákazami je masivní podpora vědeckého výzkumu a inovací. Stávající síť národních referenčních laboratoří by měla být rozšířena a práce referenční laboratoře Společenství by měla být nově analyzována. Rozšířeny by měly být kromě toho také úkoly a činnosti Evropského úřadu pro bezpečnost potravin. Větší váhu by měla mít také podpora privátních partnerských společností, např. zabývající se vývojem nových očkovacích látek. Země třetího světa obdrží finanční podporu, která bude směřovat do oblasti výzkumu dosud málo známých popř. potenciálně nebezpečných onemocnění.

http://www.animal-health-online.de/

Zdroj: uzpi
Autor: redakce APIC

Tento projekt je podporován

Ministerstvo Zemědělství

Liberecký kraj

Novinky

16.05.2024 - Zahájení výstavy "Klimatická změna a zemědělství pohledem místních aktérů"

6.5.2024

Výstava, jejíž vernisáž se uskuteční 16. května ve 14 hodin ve vestibulu Krajského úřadu Libereckého kraje. Potrvá do 30. května.

» více

Sledujte TV APIC

TV APIC

Počasí

14.05.
Počasí na den 14.05.
10°C / 21°C

15.05.
Počasí na den 15.05.
11°C / 22°C

16.05.
Počasí na den 16.05.
11°C / 20°C

INTERREG

Tento projekt je spolufinancován Evropskou unií v rámci Iniciativy Spolecenství INTERREG III A