Mobilní mléčný automat

1.7.2010

Vedle stacionárních mléčných automatů si našly místo na slovenském trhu i jejich mobilní verze. Jedná se o mobilní mléčný automat s polyfunkčním prostorem od košické firmy Mliečny Expres, s.r.o., instalovaný na vozidlo Renault Master Furgon. Cena vozidla s vnitřním vybavením je 45 tis. € bez DPH. Výhodou mobilního zařízení je dostupnost mléka většímu množství zákazníků i v odlehlejších regionech, vyšší standard při dodržování hygienických předpisů, protože čistění a plnění probíhá na farmě, což zjednodušuje manipulaci s kontejnery na mléko (2 kontejnery o objemu 600 l) a vyřeší se problém s chlazením při přepravě mléka, snížuje se riziko poškození automatu vandalismem nebo krádeží hotovosti.
 
Přesto o toto mobilní zařízení projevili spíše zájem pěstitelé zeleniny a ovoce než zástupci prvovýrobců mléka. Napomáhá tomu i vybavení a úprava polyfunkčního prostoru vozidla spočívající např. v chlazeném prostoru s paměťovým záznamem teploty minimálně v průběhu jednoho roku, izotermickým obložením o tloušťce 60 mm, hliníkovou podlahou v zadní části pro ambulantní prodej s různými regály.
 
Zařízení na dávkování a uskladnění mléka vzniklo modifikací stabilního automatu. Součástí příslušenství je kromě elektrického míchacího zařízení i GSM modul pro informaci farmáře o ceně a množství prodaného mléka nebo aktuálním stavu nádrže.
 
Přínosem pro zemědělský podnik bude především zvýšený odbyt mléka a také osvěta a reklama na zvýšenou konzumaci mléka. Předběžně vypočítali návratnost na automat na 4 roky při měsíčních nákladech včetně leasingu, mzdy řidiče a pohonných hmot na 3 300 €. Informace o odběrných místech si mohou lidé najít na internetové stránce firmy. Pozitivním jevem byl vstřícný postoj některých starostů, kteří „příchod“ syrového kravského mléka do obcí chápou jako službu obyvatelům.
 
Mobilný mliečny automat
Slovenský chov, 2010, č. 5, s. 24
Zdroj: Agronavigátor
Autor: redakce APIC

Tento projekt je podporován

Ministerstvo Zemědělství

Liberecký kraj

Sledujte TV APIC

TV APIC

Počasí

18.04.
Počasí na den 18.04.
1°C / 9°C

19.04.
Počasí na den 19.04.
2°C / 9°C

20.04.
Počasí na den 20.04.
2°C / 8°C

INTERREG

Tento projekt je spolufinancován Evropskou unií v rámci Iniciativy Spolecenství INTERREG III A