Vedlejší živočišné produkty nejsou pro nás ničím vedlejším

25.9.2014

Vedlejší živočišné produkty nejsou pro nás ničím vedlejším

24.9.2014

Tisková zpráva – Mise z FVO (Food and Veterinary Office – Potravinového a veterinárního úřadu) Evropské komise prověřovala v uplynulých dnech náš státní veterinární dozor nad nakládáním s vedlejšími živočišnými produkty a zpracovanými produkty. A rezumé: „Děláte to dobře“.

Co to jsou ony vedlejší živočišné produkty, tzv. VŽP? Jsou to zejména odpady z jatek, ze zpracování potravin živočišného původu a uhynulá zvířata.  Zpracované produkty jsou produkty asanačních podniků, tj. kafilerií, jako například kafilerní tuk, různé živočišné a moučky, z nichž některé jsou používány jako surovina pro výrobu krmiv pro nepotravinová zvířata v zájmových chovech tzv. pet zvířata.

Ve dnech od 9. 9. do 18. 9., kdy mise probíhala, se oba inspektoři FVO zaměřili na dosledovatelnost zásilek vedlejších živočišných produktů a produktů jejich zpracování. Prověřili 5 krajů - Ústecký, Liberecký, Jihočeský, Jihomoravský a kraj Vysočina, kde navštívili 2 krajské veterinární správy a 9 podniků – zpracovatelů VŽP, kafilerních tuků a živočišných mouček, obchodníků, přepravců a závodů pro výrobu krmiv pro zvířata v zájmových chovech.

Byl kontrolován systém veterinárního dozoru nad nakládáním s VŽP  a produkty jejich zpracování, jeho funkčnost, vedení dokumentace a evidence státního veterinárního dozoru i provozovatelů podniků.

Při závěrečném hodnocení, které proběhlo na Ministerstvu zemědělství, inspektoři konstatovali, že systém stanovený příslušnou legislativou je v ČR nastaven správně, je plně funkční a jeho fungování je možné doložit i vedením příslušné dokumentace.

Celý průběh kontrolní mise FVO její pracovníci shrnuli: ČR a její veterinární dozor reprezentovaný Státní veterinární správou, i na tomto úseku, v porovnání s ostatními členskými státy EU, hodnotíme velmi dobře.

Josef Duben, tisk. mluvčí SVS

Zdroj: SVS ČR
Autor: redakce APIC

Tento projekt je podporován

Ministerstvo Zemědělství

Liberecký kraj

Novinky

14. 3. 2024 - Seminář "Projekty fotovoltaických elektráren na zemědělských stavbách"

1.3.2024

Seminář se uskuteční ve čtvrtek 14. března 2024 od 10 hodin (prezence od 9:30) v budově Krajského úřadu Libereckého kraje v Liberci.

» více

11. 3. 2024 - pracovní setkání chovatelů hospodářských zvířat z Frýdlantska

1.3.2024

V pondělí 11.3.2024 od 15 hodin (cca do 17 hodin) se uskuteční v zasedací místnost na radnici MÚ Frýdlant (hlavní historická budova 1.patro) pracovní setkání chovatelů hospodářských zvířat z Frýdlantska

» více

9. 3. 2024 - Krajská myslivecká konference 2024

19.1.2024

Blíží se krajská myslivecká konference, ještě měsíc lze hlasovat o významnou osobnost v myslivosti

» více

Sledujte TV APIC

TV APIC

Počasí

18.03.
Počasí na den 18.03.
0°C / 8°C

19.03.
Počasí na den 19.03.
0°C / 8°C

20.03.
Počasí na den 20.03.
1°C / 10°C

INTERREG

Tento projekt je spolufinancován Evropskou unií v rámci Iniciativy Spolecenství INTERREG III A