Podnikat bez registrace? Nelze!

12.2.2015

Tisková zpráva – Inspektoři Státní veterinární správy se během své kontrolní činnosti setkávají s různými prohřešky. To, že maso musí (před uvedením do oběhu) projít veterinárním vyšetřením asi nikoho nepřekvapí. Veterinární dozor však kromě kontroly zdravotní nezávadnosti dohlíží i na to, zda osoba, která chce provozovat podnikatelskou činnost, spojenou s úpravou masa, mléka, ryb, drůbeže, vajec nebo prodejem zvěřiny požádala krajskou veterinární správu o registraci, případně schválení. Porušení této povinnosti může mít vážné důsledky.

Inzerát v novinách zněl zcela nevinně – „Prodej brambor, zelí, hovězího masa“. Při následné kontrole však veterinární inspektoři zajistili celkem 19 igelitových tašek po 10 kg hovězího masa, které se nacházelo ve zcela nepřípustných hygienických podmínkách, ať už jde o porcování či následné skladování. Spolu s játry a oháňkou se jednalo celkem o 195 kg masa.

Prodejci bylo ihned na místě uloženo opatření, které zakazuje uvádět maso ve zmíněném množství do oběhu a zároveň přikazuje, aby místně příslušné krajské veterinární správě ohlásil, jak s tímto masem naložil.

Vzhledem k tomu, že prodávající uváděl do oběhu produkty živočišného původu tak říkajíc „na černo“ a zacházel s vysoce rizikovou potravinou v naprosto nevhodných podmínkách, bude kromě uložení výše uvedeného opatření rovněž rozhodnuto o uložení pokuty. Za vykonávání činnosti bez schválení nebo registrace orgánem veterinární správy může být uložena podle veterinárního zákona pokuta až do výše 1 000 000,- Kč.

Nelegální prodej masa je jeden z nejhazardnějších prohřešků, se kterými se inspektoři Státní veterinární správy setkávají, viz přiložené fotografie. Státní veterinární správa proto doporučuje, aby spotřebitelé k nákupu potravin nevyužívali pokoutných nabídek.

Další informace o činnosti Státní veterinární správy, stejně tak jako podmínky pro schválení podnikatelské činnosti najdete na stránkách www.svscr.cz


Mgr. Petr Pejchal
Tiskový mluvčí SVS

Zdroj: SVS ČR
Autor: redakce APIC

Tento projekt je podporován

Ministerstvo Zemědělství

Liberecký kraj

Novinky

14. 3. 2024 - Seminář "Projekty fotovoltaických elektráren na zemědělských stavbách"

1.3.2024

Seminář se uskuteční ve čtvrtek 14. března 2024 od 10 hodin (prezence od 9:30) v budově Krajského úřadu Libereckého kraje v Liberci.

» více

11. 3. 2024 - pracovní setkání chovatelů hospodářských zvířat z Frýdlantska

1.3.2024

V pondělí 11.3.2024 od 15 hodin (cca do 17 hodin) se uskuteční v zasedací místnost na radnici MÚ Frýdlant (hlavní historická budova 1.patro) pracovní setkání chovatelů hospodářských zvířat z Frýdlantska

» více

9. 3. 2024 - Krajská myslivecká konference 2024

19.1.2024

Blíží se krajská myslivecká konference, ještě měsíc lze hlasovat o významnou osobnost v myslivosti

» více

Sledujte TV APIC

TV APIC

Počasí

18.03.
Počasí na den 18.03.
0°C / 8°C

19.03.
Počasí na den 19.03.
0°C / 8°C

20.03.
Počasí na den 20.03.
1°C / 10°C

INTERREG

Tento projekt je spolufinancován Evropskou unií v rámci Iniciativy Spolecenství INTERREG III A