Pozor - Chlazené kuřecí maso z Polska obsahovalo salmonelu
16.6.2015
Praha 15. června 2015 – Zásilka tří tun chlazeného kuřecího masa z Polska obsahovala bakterie Salmonelly enteritidis. Přítomnost patogenních mikroorganismů potvrdily v závěru minulého týdne laboratorní testy státního veterinárního ústavu. Státní veterinární správa zároveň vložila informaci do systému RASFF (Systém rychlého varování pro potraviny a krmiva). 
Přestože vzhledem k datu spotřeby (7. června 2015) již není maso v  tržní síti, může se část inkriminované šarže ještě nacházet v mrazničkách některých spotřebitelů. Státní veterinární správa proto považuje za vhodné na tuto skutečnost veřejnost upozornit. 
Zásilka byla distribuována výhradně v České republice mimo jiné prostřednictvím řetězců COOP, Tesco, společností MP Krásno a četných drobných odběratelů, a to v různé formě porcované na díly jako: kuřecí prsní řízky chlazené, kuřecí křídla chlazená, kuřecí stehna chlazená, kuřecí čtvrtky chlazené, kuřecí steaky chlazené a kuřecí ořez chlazený.
Identifikace výrobku: 
Název:                                         Kuře bez drobů, sk. A, čerstvá drůbež      
(Kurczak schlodzony świeźy, Klasa A PN-A- 86520, Kurča chladené, čerstvá hydina) 
Číslo šarže (shodné s datem porážky): 
3. 6. 2015 
Datum spotřeby:                          7. 6. 2015 
Výrobce:                                     TWIST Sp. z o.o., 44-210 Rybnik, ul. Pod 
Lasem 79, Polska 
Původ zboží:                                Polsko 
Identifikační číslo výrobce:            PL 24153902 WE
Pokud má někdo kuřecí maso z inkriminované šarže stále ve své mrazničce, může zakoupený výrobek vrátit v místě prodeje.
Mgr. Petr Pejchal 
Tiskový mluvčí SVS
Zdroj: SVS
Regionální potravina

Projekt Ministerstva zemědělství
Krajské informační středisko

Krajské informační středisko pro rozvoj zemědělství a venkova Libereckého kraje
Projekt KIS LK je podporován Ministerstvem zemědělství České republiky a Libereckým krajem
Novinky
Slintavka a kulhavka - aktuální informace
26.3.2025
Aktuální informace o vývoji nákazové situace v souvislosti se slintavkou a kulhavkou.
Počasí
29.10.
4°C / 10°C
30.10.
5°C / 13°C
31.10.
2°C / 14°C
 
Tento projekt je spolufinancován Evropskou unií v rámci Iniciativy Spolecenství INTERREG III A
 
        

