Šunky nejvyšší jakosti musely svou kvalitu prokázat
8.2.2016
V Praze dne 1. února 2016 - Za kvalitní šunky považujeme šunky nejvyšší jakosti, tedy šunky s vysokým obsahem čistých svalových bílkovin. Pro spotřebitele však častěji šunky s vysokým obsahem masa. Dvanáct šunek nejvyšší jakosti jsme ve spolupráci s Potravinářskou komorou a Světem potravin podrobili testu kvality. V testu byly také čtyři výrobky s označením KLASA - Zámecká šunka, Pražská šunka, Šunka Mandolína a Myslivecká šunka s divokým kořením. U posledních dvou jmenovaných výrobků vedl test k navržení přezkoumání jejich kvality dozorovým orgánem Státní veterinární správou (SVS). Výsledky testu, které si můžete prohlédnout níže, prokázaly u výrobků Šunka Mandolína a Myslivecká šunka s divokým kořením nižších množství čistých svalových bílkovin, než je stanoveno legislativou a nižší obsah masa než výrobce deklaruje na obale.
Standardem, který musí splnit  všichni výrobci, pokud žádají o označení KLASA, jsou legislativně  stanovené parametry prostřednictvím laboratorních rozborů, které  dokládají. 
I přes to jsou oceněné výrobky KLASA pravidelně po jejich  udělení kontrolovány ze strany dozorových orgánů Státní veterinární  správy a Státní zemědělské a potravinářské inspekce. 
I nezávislý  test však může být podnětem k přezkoumání kvality oceněných produktů  dozorovým orgánem, jako se tomu stalo v případě obou šunek. Hned po  zjištění nevyhovujících výsledků byly výrobky Šunka Mandolína a  Myslivecká šunka s divokým kořením přezkoumány ze strany SVS.  Laboratorními rozbory z akreditované laboratoře byly zjištěny vyhovující  výsledky v obou parametrech – čisté svalové bílkoviny i obsah masa.  Samozřejmě bereme výsledky proběhlých kontrol velmi vážně a budeme i  nadále bedlivě sledovat kvalitu oceněných šunek.
SZIF - O dbor administrace podpory kvalitních potravin www.eklasa.cz
Regionální potravina

Projekt Ministerstva zemědělství
Krajské informační středisko

Krajské informační středisko pro rozvoj zemědělství a venkova Libereckého kraje
Projekt KIS LK je podporován Ministerstvem zemědělství České republiky a Libereckým krajem
Novinky
Slintavka a kulhavka - aktuální informace
26.3.2025
Aktuální informace o vývoji nákazové situace v souvislosti se slintavkou a kulhavkou.
Počasí
29.10.
4°C / 10°C
30.10.
5°C / 13°C
31.10.
2°C / 14°C
 
Tento projekt je spolufinancován Evropskou unií v rámci Iniciativy Spolecenství INTERREG III A
 
        

