Ve spalovně se zlikvidovala druhá várka závadného medu

4.3.2016

jak jsme vás již informovali, na českém trhu se objevil závadný med - článek zde
všechen tento med musí být dle nařízení SVS zlikvidován ve spalovně. První část již byla spálena. Druhá likvidace započala včera.

článek o této akci přinesl dnes deník Zemědělec

V ostravské spalovně se včera začala likvidovat druhá várka medu společnosti Včelpo, ve kterém veterinární správa objevila zakázaná antibiotika. Do areálu kamion přivezl téměř 18 tun medu, který bude spolu s dalšími odpady, jež spalovna přijímá, postupně zlikvidován zhruba do čtyř dnů. "Jedná se o med, který je dovezený z firmy Včelpo, kde byly zjištěny v medu zakázané látky. Tento med byl posouzený jako materiál první kategorie, to znamená ten nejpřísněji zařazený... a tento med je určený pouze k likvidaci," řekl novinářům ředitel odboru veterinární hygieny Krajské veterinární správy pro Moravskoslezský kraj Radek Matoušek.

Ostravská spalovna je podle něj krajskou veterinární správou schválena pro spalování nebezpečných materiálů. Dnešní náklad obsahoval i s obaly 17,9 tuny odpadu. Už v minulém týdnu bylo takto odstraněno 16,5 tuny závadného medu, který se ve spalovně likviduje i včetně obalů. „Co se týká zařazení jako materiálu první kategorie, to znamená pouze k likvidaci, tak podle mých informací se jedná už o poslední zásilku, takže to množství by mělo být konečné,“ podotkl Matoušek. Připomněl, že med obsahoval látky, které jsou v Česku zakázány, a med proto nebylo možné využít pro jiné účely. Podle něj by v případě dlouhodobější konzumace takto závadného medu mohlo dojít k tomu, že některá antibiotika by pak u konzumenta mohla přestat být účinná. „Chtěli jsme se přesvědčit o tom, že veškeré množství, které bylo vypraveno z jiného kraje, opravdu tady na místě skončilo a bylo zlikvidováno tak, jak má být,“ vysvětlil Matoušek.

Zdroj: Deník Zemědělec
Autor: Vladimíra Pachlová

Tento projekt je podporován

Ministerstvo Zemědělství

Liberecký kraj

Novinky

16.05.2024 - Zahájení výstavy "Klimatická změna a zemědělství pohledem místních aktérů"

6.5.2024

Výstava, jejíž vernisáž se uskuteční 16. května ve 14 hodin ve vestibulu Krajského úřadu Libereckého kraje. Potrvá do 30. května.

» více

Sledujte TV APIC

TV APIC

Počasí

06.05.
Počasí na den 06.05.
10°C / 20°C

07.05.
Počasí na den 07.05.
9°C / 15°C

08.05.
Počasí na den 08.05.
8°C / 16°C

INTERREG

Tento projekt je spolufinancován Evropskou unií v rámci Iniciativy Spolecenství INTERREG III A