Nodulární dermatitida skotu (Lumpy skin disease)

20.7.2016

První případy Nodulární dermatitidy skotu (NDS) v EU byly hlášeny již v průběhu roku 2015 z Řecka. Celkem bylo nahlášeno 117 ohnisek za celý rok 2015. Jednalo se o první potvrzený výskyt uvedené nákazy v Evropě, který ale zůstal ve stínu katarální horečky ovcí ve Francii a následně i v Rakousku, tedy v bezprostřední blízkosti našeho území. V dubnu 2016 se NDS rozšířila do dalšího členského státu – Bulharska. V regionu, přes který před propuknutím nákazy projížděli kamiony se živým skotem směrem do Turecka. Vzhledem k tomu, že se jedná o nákazu přenosnou vektory a není vyloučeno další šíření této nákazy severně do střední Evropy.

Nodulární dermatitidy skotu je infekční, vyrážkové a občas smrtelné onemocnění skotu. Toto onemocnění charakterizují tzv. noduly na kůži a jiných částech těla, u kterých často dochází k sekundární infekci. Vnímavý je hlavně skot, méně zebu a buvol indický. Dle dostupné literatury morbidita dosahuje cca 5 – 50 %, ale mortalita je vždy nízká. Největší ztráty představuje pokles užitkovosti zvířat (dojivosti), ztráta kondice zvířat a znehodnocení kůže nemocných zvířat. Onemocnění není přenosné na člověka.  Původcem NDS je Capripox virus příbuzný s ovčími neštovicemi. Virus je poměrně odolný vlivům vnějšího prostředí a do těla neprostupuje neporušenou kůží nebo sliznicemi. Incidence Nodulární dermatitidy skotu je největší ve vlhkém letním období. Nejčastější výskyt je podél vodních toků a v nížinách, což jsou místa s největší koncentrací krev sajícího hmyzu (některé duhy komárů, muchničky a bodalky), který slouží jako přenašeč (vektor) onemocnění.

Přenos onemocnění je možný mezi zvířaty i prostřednictvím krmiva nebo vody kontaminované slinami z infikovaných zvířat. Inkubační doba je 4 až 14 dnů a počáteční klinické příznaky jsou charakterizovány horečkou, slzením, nosním výtokem a hypersalivací. Březí krávy mohou zmetat. V další fázi se objevují charakteristické vyrážky, ale pouze u cca 50 % infikovaných zvířat, jak uvádí literatura. Noduly (vyrážky) jsou ohraničené, kulaté, lehce vypouklé, pevné a bolestivé. Postihují celou kůži a sliznici gastrointestinálního a  respiratorního traktu a sliznici genitálií. Kožní noduly jsou vyplněny pevnou, krémově šedou nebo žlutou tkání. Regionální mízní uzliny jsou zvětšené. Ve vemeni, hrudi a na končetinách vzniká edém.

Někdy dojde k sekundární infekci nodulů, což vede ke hnisání. Noduly časem ustoupí nebo vzniká nekróza kůže.  Vznikají vředy, které se později hojí a zanechávají jizvy.   V rámci diferenciální diagnostiky je třeba vyloučit pseudonodulární dermatitidu skotu způsobenou herpesvirem nebo infekci bakterií Dermatophilus congolensis, která rovněž způsobuje vznik kožních nodulů.

Léčba NDS se neprovádí. K prevenci lze použít vakcínu. Dle informací z ledna 2016, v EU nebyla v té době registrována žádná vakcína proti NDS. V Řecku proto byla použita živá vakcína z Jihoafrické republiky.

V případě potvrzení NDS, lze s velkou pravděpodobností předpokládat, že ze strany třetích zemí bude následovat pozastavení veškerého obchodu s živým skotem pocházející z ČR. Proto je nezbytné v rámci preventivních opatření dbát na důsledné čistění a dezinfekci všech dopravních prostředků pro přesun zvířat, které vozí skot přes postižené oblasti Evropy.
Zdroj: SVS ČR
Autor: redakce APIC

Tento projekt je podporován

Ministerstvo Zemědělství

Liberecký kraj

Novinky

16.05.2024 - Zahájení výstavy "Klimatická změna a zemědělství pohledem místních aktérů"

6.5.2024

Výstava, jejíž vernisáž se uskuteční 16. května ve 14 hodin ve vestibulu Krajského úřadu Libereckého kraje. Potrvá do 30. května.

» více

Sledujte TV APIC

TV APIC

Počasí

10.05.
Počasí na den 10.05.
7°C / 19°C

11.05.
Počasí na den 11.05.
9°C / 20°C

12.05.
Počasí na den 12.05.
8°C / 19°C

INTERREG

Tento projekt je spolufinancován Evropskou unií v rámci Iniciativy Spolecenství INTERREG III A