SZPI intenzivně kontroluje dovoz a zpracování máku v ČR
4.8.2016
SZPI intenzivně kontroluje dovoz a zpracování máku v ČR
4.8.2016
Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) se v rámci dlouhodobé a systematické kontrolní akce zaměřila na dodržování platné legislativy, zejména ze strany dovozců a zpracovatelů máku. Potravinářský mák je tradiční komoditou tuzemských pěstitelů a zpracovatelů a proto SZPI věnuje kontrole segmentu zvýšenou pozornost. Zároveň zde v posledním období dochází k nárůstu pochybení souvisejících s dovozem odpadního technického máku ze zahraničí, který bývá vydáván za tuzemský. Technický mák je často následně upravován pomocí termostabilizace tak, aby mohl být nabízen jako potravina.
SZPI  dosud prověřila celkem 551  šarží máku na tzv. sledovatelnost, tj. zda  provozovatelé mohou doložit  původ máku. Ve dvou případech inspektoři  zjistili, že provozovatel původ  máku není schopen doložit. Dále ve 13  případech inspektoři prokázali,  že provozovatelé nesplnili svou  povinnost nahlásit dovoz máku ze  zahraničí nejméně 24 hodin před  příjezdem na místo určení podle vyhlášky  č. 172/2015. Plných 53  provozovatelů nesplnilo povinnost registrovat  svou činnost u SZPI.
Navazující  analýzu bezpečnosti máku SZPI  zaměřila především na ověření  přítomnosti morfinových alkaloidů, těžkých  kovů a reziduí pesticidů.  SZPI ve třech případech prostřednictvím  laboratorního rozboru prokázala  přítomnost nadlimitního množství  picoxystrobinu (pesticid  s  fungicidním účinkem). Dále jeden vzorek byl  kontaminovaný nadlimitním  množstvím semen merlíku a laskavce a dvě šarže  vykazovaly nežádoucí  smyslové změny – pach po žluknutí. U zjištěných  případů SZPI  uložila  opatření, aby nedocházelo k opakování nežádoucí  situace.
U dvou  šarží v řádovém objemu stovek kilogramů SZPI  zjistila, že nejsou dle  požadavku platných předpisů označeny jako mák  upravený termostablizací.  Jde o proces umělého snížení obsahu morfinu u  máku, který je primárně  pěstovaný jako technický – farmaceutický. Tento  mák je následně upraven  pro sekundární využití v potravinářství. V  případě využití  termostabilizace je nezbytné, aby takto upravený mák  doprovázela  informace o způsobu úpravy potraviny a bylo zajištěno  adekvátní  informování odběratelů i spotřebitelů, kteří mají nárok se  seznámit se  skutečností, že jde primárně o technický mák upravený na  potravinářský.
Vzhledem k výsledkům kontrol se bude inspekce předmětnému segmentu nadále intenzívně věnovat.
Zpracoval: Mgr. Pavel Kopřiva - tiskový mluvčí, tel.: +420 542 426 633
Regionální potravina

Projekt Ministerstva zemědělství
Krajské informační středisko

Krajské informační středisko pro rozvoj zemědělství a venkova Libereckého kraje
Projekt KIS LK je podporován Ministerstvem zemědělství České republiky a Libereckým krajem
Novinky
Slintavka a kulhavka - aktuální informace
26.3.2025
Aktuální informace o vývoji nákazové situace v souvislosti se slintavkou a kulhavkou.
Počasí
29.10.
4°C / 10°C
30.10.
5°C / 13°C
31.10.
2°C / 14°C
 
Tento projekt je spolufinancován Evropskou unií v rámci Iniciativy Spolecenství INTERREG III A
 
        

