14.krajské dožínkové slavnosti

29.8.2016

Krajské dožínky Libereckého kraje  to je den plný hudby a zajímavého programu, který bude věnován nejen úrodě samé, ale celému odvětví zemědělství , potravinářství, jakož i řemeslům a výrobcům z regionu. Vedle prohlídky výstav hospodářských zvířat a strojů zde budou moci návštěvníci ochutnat a zakoupit výrobky oceněné v soutěži Regionální potravina  Libereckého kraje

Dožínky představovaly pro naše předky oslavu dobré sklizně obilovin, plodin nezbytných pro jejich živobytí. Pro hospodáře pak znamenaly konec období nouze a počátek dostatku potravin. I proto byl čas dožínek pokládán v mnoha společnostech za začátek nového roku.
Liberecký kraj obnovil tuto starodávnou tradici v roce 2002 dožínkami ve Frýdlantu. Místo konání se měnilo tak, aby akce postupně zavítala do všech koutů kraje. Letos tak Krajské dožínky poprvé zavítají do Ralské pahorkatiny do Města Mimoň.
Akce plná hudby a zajímavého programu je věnována nejen starodávné oslavě ukončení žní, ale představení celého odvětví zemědělství a potravinářství. Je to příležitost k poděkování lidem pracujícím v zemědělství za jejich celoroční námahu, starost a péči o kulturní krajinu. Krajské dožínkové slavnosti jsou dnem setkávání i příjemné zábavy. V zajímavém programu si to své najdou děti i ti dříve narození.

Dožínky 2015Dožínky_2015

Autor: Vladimíra Pachlová

Tento projekt je podporován

Ministerstvo Zemědělství

Liberecký kraj

Sledujte TV APIC

TV APIC

Počasí

03.05.
Počasí na den 03.05.
13°C / 20°C

04.05.
Počasí na den 04.05.
10°C / 20°C

05.05.
Počasí na den 05.05.
10°C / 21°C

INTERREG

Tento projekt je spolufinancován Evropskou unií v rámci Iniciativy Spolecenství INTERREG III A