Vysocepatogenní aviární influenza v ČR; aktuální informace ke dni 29.1.2017

30.1.2017

  • 29. 1. 2017 Včera ve večerních hodinách potvrdily laboratorní výsledky výskyt ptačí chřipky H5 v dalším malochovu, tentokrát v Ostravě – Svinově v Moravskoslezském kraji. V  chovu se nachází asi 20 ks drůbeže, která bude dnes v 10 hod. usmrcena. Vyšetření zároveň potvrdila výskyt ptačí chřipky u volně žijící labutě v Opavě a ve Veselí nad Lužnicí.

  • 26. 1. 2017 V průběhu odpoledne provedeno utracení kachen na farmě Řitovíz u Blatné. V její blízkosti se nacházejí ještě dva reprodukční chovy kachen na nichž je celkem cca 3600 zvířat. Provedena vyšetření odebraných vzorků z těchto chovů na aviární influenzu, s negativním výsledkem. Zdravotní stav ptáků v chovech je dál bedlivě sledován. Podobně jako v případech předchozích ohnisek bylo vydáno nařízení pro uzavřená pásma s cílem zamezit šíření nákazy.
    Zlikvidováno tako ohnisko v Turnově-Kadeřavci. Utraceno celkem 57 kusů ptáků různých druhů. Dokončují se mimořádná veterinární opatření pro pásma.

 

Státní veterinární správa provádí místní šetření, při kterých zajišťuje soupis hospodářství ve vymezených uzavřených pásmech a průběžně vyhodnocuje nákazovou situaci. Byla zavedena příslušná veterinární opatření k zamezení dalšího šíření nákazy podle platné legislativy.

Živočišné produkty z drůbeže z území ČR jsou bezpečné, protože jsou pod stálým veterinárním dozorem. Z infikovaných hospodářství nebyl uskutečněn žádný přesun živočišných produktů ani zvířat, jednalo se o drobnochovy s využitím produktů pro vlastní spotřebu.

Upozorňujeme, že je třeba při zaznamenání zvýšených úhynů v chovech drůbeže nebo při výskytu klinických příznaků nasvědčující podezření z nákazy informovat místně příslušnou krajskou veterinární správu.

 

Ptačí chřipka – žádost o náhradu

Laboratorní protokoly z vyšetření

Nařízení vydaná SVS

Fotogalerie

Mapy

Nejčastější dotazy

Chronologický přehled vývoje nákazy můžerte sledovat na stránkách SVS ČR zde

Zdroj: SVS ČR
Autor: Vladimíra Pachlová

Tento projekt je podporován

Ministerstvo Zemědělství

Liberecký kraj

Sledujte TV APIC

TV APIC

Počasí

27.04.
Počasí na den 27.04.
6°C / 17°C

28.04.
Počasí na den 28.04.
8°C / 21°C

29.04.
Počasí na den 29.04.
11°C / 22°C

INTERREG

Tento projekt je spolufinancován Evropskou unií v rámci Iniciativy Spolecenství INTERREG III A