Aktuální informace Státní veterinární správy k vývoji nákazy "ptačí chřipka"

1.2.2017

Aktuální informace Státní veterinární správy ke dni 1. 2. 2017

  • 1. 2. 2017 V dopoledních hodinách proběhlo za asistence hasičů a policistů utrácení drůbeže v ohnisku v obci Ledenice v okrese České Budějovice. Injekčně zde bude utraceno 40 kusů drůbeže (slepic a kachen) v drobnochovu. V odpoledních hodinách provedena likvidace ve výkrmu kachen ve Vlachově Březí v okrese Prachatice. Ze 17 000 kachňat do zahájení utrácení více než 3000 uhynulo. Velká část zbývajících ptáků vykazovala příznaky nákazy včetně nervových příznaků, zvířata zjevně trpěla. Byla vydána  nařízení pro ochranná pásma a pásma dozoru. V odpoledních hodinách se v souvislosti s tím uskutečnila jednání mezi vedením Krajské veterinární správy pro Jihočeský kraj a starosty obcí nacházejících se v uzavřených pásmech.
  • 31. 1. 2017 Ve večerních hodinách 30. 1. 2017 potvrzeno vyšetřením ohnisko ptačí chřipky H5 v obci Bílence v okrese Chomutov v Ústeckém kraji. V chovu se nachází cca 400 ks drůbeže různých druhů. Chovatel nahlásil úhyn dvou krůt, část chované drůbeže vykazovala typické příznaky nákazy. Dnes okolo poledne by mělo být provedeno utrácení v ohnisku a následně budou vydána nařízení pro uzavřená pásma. Jedná se o třinácté letošní ohnisko nákazy v ČR a první v Ústeckém kraji. Vysocepatogenní ptačí chřipka subtypu H5N8 byla dosud v ČR potvrzena také u 31 volně žijících ptáků. Nákaza se vyskytuje ve více než 20 zemích EU. Počet ohnisek v chovech drůbeže na území EU se blíží 600. Nejvíce postiženými státy jsou Maďarsko (231 ohnisek) a Francie (177 ohnisek) (údaje  k 30.1. 2017).

Státní veterinární správa provádí místní šetření, při kterých zajišťuje soupis hospodářství ve vymezených uzavřených pásmech a průběžně vyhodnocuje nákazovou situaci. Byla zavedena příslušná veterinární opatření k zamezení dalšího šíření nákazy podle platné legislativy.

Živočišné produkty z drůbeže z území ČR jsou bezpečné, protože jsou pod stálým veterinárním dozorem. Z infikovaných hospodářství nebyl uskutečněn žádný přesun živočišných produktů ani zvířat, jednalo se o drobnochovy s využitím produktů pro vlastní spotřebu.

Upozorňujeme, že je třeba při zaznamenání zvýšených úhynů v chovech drůbeže nebo při výskytu klinických příznaků nasvědčujících podezření z nákazy informovat místně příslušnou krajskou veterinární správu.

Ptačí chřipka – žádost o náhradu

Laboratorní protokoly z vyšetření

Nařízení vydaná SVS

Fotogalerie

Mapy

Nejčastější dotazy


Chronologický přehled vývoje nákazy můžerte sledovat na stránkách SVS ČR zde

Zdroj: SVS ČR
Autor: Vladimíra Pachlová

Tento projekt je podporován

Ministerstvo Zemědělství

Liberecký kraj

Sledujte TV APIC

TV APIC

Počasí

27.04.
Počasí na den 27.04.
6°C / 17°C

28.04.
Počasí na den 28.04.
8°C / 21°C

29.04.
Počasí na den 29.04.
11°C / 22°C

INTERREG

Tento projekt je spolufinancován Evropskou unií v rámci Iniciativy Spolecenství INTERREG III A