Vysocepatogenní aviární influenza v ČR; aktuální informace ke dni 3.3.2017

3.3.2017

  • 3. 3. 2017 V průběhu 2.3. 2017  byla utracena drůbež v chovech drůbeže v Chebu-Klesti a obci Poustka na Chebsku. Utraceno cca 33.000 ks drůbeže. Byla vydána nařízení pro uzavřená pásma. Co se týče volně žijících ptáků, byla ptačí chřipka H5N8 dosud potvrzena u 52 jedinců na území 13 krajů České republiky.
  • 28. 2. 2017 Potvrzena dvě nové ohniska ptačí chřipky H5, která se nacházejí v komerčních chovech drůbeže na Chebsku v Karlovarském kraji. Obě hospodářství patří stejnému podnikatelskému subjektu. První chov se nachází v Chebu-Klesti a jsou zde chovány výkrmové kachny a brojleři. Chovatel nahlásil úhyn cca jedné desetiny z 12000 chovaných kachen a více než 100 z cca 1000 brojlerů. Ve druhém hospodářství v obci Poustka uhynulo téměř 900 z více než 5000 kachen a více než čtvrtina ze zhruba 400 chovaných krůt. Drůbež vykazovala typické příznaky nákazy. Utrácení zbývající drůbeže v ohniscích začnou pracovníci SVS ve spolupráci s hasiči ve čtvrtek. Připravují se nařízení pro uzavřená pásma, která částečně zasáhnou také na území sousedního Německa. V České republice je aktuálně 37 ohnisek ptačí chřipky, z toho tři v Karlovarském kraji.

Ptačí chřipka – žádost o náhradu

Laboratorní protokoly z vyšetření

Nařízení vydaná SVS

Fotogalerie

Mapy

Ptačí chřipka – nákazová situace Evropa

Nejčastější dotazy

 

 


 

Předchozí události

 

  • 27. 2. 2017 V pátek 24. 2. 2017  večer bylo potvrzeno nové ohnisko ptačí chřipka v obci Božičany v Karlovarském kraji. Chovatel nahlásil úhyn 12 kusů drůbeže.  Následné vyšetření ve Státním veterinárním ústavu Praha potvrdilo u uhynulých ptáků nákazu vysocepatogenní ptačí chřipkou H5N8. Následujícího dne bylo v souladu s platnou legislativou utraceno zbývajících 15 kusů drůbeže (kachen a slepic) a také zlikvidováno několik kusů slepičích vajec. Budou vydána nařízení pro uzavřená pásma. Jedná se o první ohnisko ptačí chřipky na území Karlovarského kraje a celkem 35 ohnisko v České republice.
  • 24. 2. 2017 V průběhu dne 23. 2. 2017  bylo vyhlášeno další ohnisko ptačí chřipky v malochovu (slepice a kachny) v obci Bernartice v Královéhradeckém kraji. Chovatel nahlásil úhyn celkem 6 slepic z cca 20 chovaných zvířat. Vyšetření ve Státním veterinárním ústavu potvrdilo ptačí chřipku H5. Zbývající drůbež v chovu byla téhož dne v souladu s platnou legislativou usmrcena. Jelikož se ohnisko nachází ve stejné obci přibližně 1 km vzdálené od jiného již potvrzeného ohniska, nařízení pro uzavřená pásma jsou totožná jako pro první ohnisko v Bernarticích. Pásmo dozoru zasahuje i do sousedního Polska. V ČR je v tuto chvíli celkem 34 ohnisek ptačí chřipky. K dnešnímu dni je na území ČR (ve 13 krajích) zaznamenáno již celkem 52 uhynulých volně žijících ptáků s potvrzením ptačí chřipky (40 labutí, 8 kachen, 2 volavky a 2 divoké husy).
  • 23. 2. 2017 V průběhu středy 22. 2. 2017  bylo vyhlášeno nové ohnisko ptačí chřipky v obci Bohy v okrese Plzeň-sever. Jedná se o první ohnisko v Plzeňském kraji.  Chovatel nahlásil úhyn sedmi z 20 slepic, další slepice vykazovaly klinické příznaky nákazy. Vyšetření ve Státním veterinárním ústavu potvrdilo ptačí chřipku H5. Zbývající drůbež v chovu byla ještě téhož dne v souladu s platnou legislativou usmrcena, následně byla vydána nařízení pro uzavřená pásma. Pásmo dozoru zasahuje také do sousedního Středočeského kraje.  Druhé nové ohnisko se nachází v malochovu v obci Dačice v Jihočeském kraji. Chovatelka nahlásila úhyn šesti z cca dvou desítek slepic. Také v tomto případě vyšetření potvrdilo nákazu ptačí chřipkou H5. Ohnisko bylo utraceno v průběhu dnešního dne. Byla vydána nařízení pro uzavřená pásma, pásmo dozoru zasahuje na území Kraje Vysočina.  Dnes potvrzeno poslední nové ohnisko ptačí chřipky H5 v malochovu v obci  Bernartice v Královéhradeckém kraji. Chovatel nahlásil úhyn pěti slepic a jedné kachny, vyšetření následně potvrdilo nákazu. Zbývající tři slepice byly dnes odpoledne utraceny a bylo vydáno nařízení pro uzavřená pásma. Pásmo dozoru zasahuje do sousedního Polska. V ČR je v tuto chvíli 33 ohnisek ptačí chřipky.
  • 21. 2. 2017 V pondělí 20.2. ve večerních hodinách bylo potvrzeno ohnisko vysocepatogenní ptačí chřipky H5N8 v malochovu v obci Doubrava v okrese Karviná v Moravskoslezském kraji. V chovu se nacházelo cca 10 ks drůbeže (slepice, kohout, kachny). Dle platné legislativy byla přeživší zvířata v ohnisku v průběhu dnešního dne usmrcena.  Jedná se o třicáté ohnisko v chovu na území České republiky a třetí v Moravskoslezském kraji. V průběhu zítřejšího dne bude vydáno nařízení pro uzavřená pásma. K dnešnímu dni eviduje SVS 50 potvrzených případů vysocepatogenní ptačí chřipky u celkem 50 volně žijících ptáků na území 12 krajů.
  • 15. 2. 2017 Včera ve večerních hodinách bylo potvrzeno 29. ohnisko ptačí chřipky H5 v malochovu v obci Ochoz v Pardubickém kraji. V chovu bylo zhruba 80 ks ptáků (slepice a kachny), přeživší drůbež byla během dnešního dne usmrcena a neškodně odstraněna. SVS dále apeluje na drobnochovatele, aby v co možná nejvyšší míře zamezili kontaktu drůbeže na jejich hospodářství s volně žijícími ptáky.

Ptačí chřipka – žádost o náhradu

Laboratorní protokoly z vyšetření

Nařízení vydaná SVS

Fotogalerie

Mapy

Ptačí chřipka – nákazová situace Evropa

Nejčastější dotazy

Zdroj: SVS ČR
Autor: redakce APIC

Tento projekt je podporován

Ministerstvo Zemědělství

Liberecký kraj

Sledujte TV APIC

TV APIC

Počasí

27.04.
Počasí na den 27.04.
6°C / 17°C

28.04.
Počasí na den 28.04.
8°C / 21°C

29.04.
Počasí na den 29.04.
11°C / 22°C

INTERREG

Tento projekt je spolufinancován Evropskou unií v rámci Iniciativy Spolecenství INTERREG III A