SVS na Moravě odhalila zásilky více než 300 kg problematického masa

15.2.2019

Státní veterinární správa (SVS) v posledních dnech na dvou místech na Moravě zachytila celkem 320 kilogramů problematického drůbežího a vepřového masa. V prvním případě veterinární inspektoři v Olomouckém kraji při společné kontrole na silnici  s celníky zastavili dodávku s polskou SPZ.

V ní řidič přepravoval 240 kg označeného drůbežího masa od polského výrobce a dalších 20 kilogramů vepřového masa bez jakéhokoliv označení a průvodního dokladu. Vnitřní plocha vozidla naprosto nesplňovala požadavky na přepravu potravin živočišného původu. Podlaha  i stěny přepravního prostoru byla špinavé, rezavé dveře neměly krytí a v celém prostoru byl cítit intenzivní zápach. Veterinární inspektoři maso přepravované za nevhodných podmínek, při nichž mohlo dojít k jeho kontaminaci, znehodnotili barvou a nařídili jeho neškodnou likvidaci.

Ve druhém případě zkontrolovali veterinární inspektoři na základě obdrženého podnětu asijské bistro ve Vyškově v Jihomoravském kraji. V zázemí kuchyně nalezli 60 kg chlazeného a porcovaného masa. Maso nebylo řádně označeno a provozovatel neměl žádné doklady o jeho původu. Také v tomto případě bylo veškeré maso znehodnoceno obarvením a nařízena jeho neškodná likvidace v asanačním podniku na náklady provozovatele. To bude následně veterinárním dozorem zkontrolováno přímo u asanačního podniku.

Prodávající v průběhu kontroly potvrdila, že maso bylo zakoupeno od polského dodavatele, nicméně to nedoložila žádnými doklady.  Zásilka navíc nebyla předem nahlášena SVS, tak, jak ukládá zákon. Zároveň byla překročena skladovací teplota masa. Nejzávažnějším porušením zákona o potravinách bylo zjištění uvádění masa neznámého původu na trh. S provozovatelem bude zahájeno správní řízení o pokutě. Za uvedená porušení umožňuje zákon uložit pokutu ve výši až 50 milionů Kč.

 

13. 2. 2019

Tisková zpráva HSHMP ze dne 13. 2. 2019:
Pražská hygiena pokračuje v kontrolách sledovatelnosti a značení masa

Hygienická stanice hlavního města Prahy (dále jen „HSHMP“) pokračuje v průběžných kontrolách pražských provozoven poskytujících stravovací služby a nabízejících hovězí maso. „V souvislosti s problémy, které se vyskytly kolem polského masa se zaměřujeme na vybrané pražské restaurace a školní jídelny. Zajímáme se, zda nedochází ke klamání spotřebitelů. Kontrolujeme proto primárně veškerou s dodávaným masem související dokumentaci: dodací listy, značení uváděné na etiketách, které pak porovnáváme se značením na tištěném i elektronickém jídelním lístku. Samozřejmě se soustředíme také na další povinnosti provozovatelů včetně dodržování provozní a osobní hygieny,“ vysvětluje MUDr. Pavla Svrčinová, ředitelka Sekce ochrany a podpory veřejného zdraví HSHMP. „Postupujeme v úzké koordinaci s dalšími dotčenými dozorovými orgány, například Městskou veterinární správou v Praze Státní veterinární správy (SVS). Kontroly HSHMP v terénu provádějí zaměstnanci odborů hygieny výživy (HV) a hygieny dětí a mladistvých (HDM),“ doplňuje.

Do dnešního dne pražští hygienici zkontrolovali 29 provozoven stravovacích služeb, 26 restaurací a 3 školní jídelny. Menší počet kontrol ve školních jídelnách je dán probíhajícími jarními prázdninami v půlce hlavního města.

Vysloveně závažné nedostatky prozatím kontroly neukázaly. „Přesto se v jedné z provozoven vyskytlo pochybení ve značení a v provozní hygieně. Udělíme proto pokutu ve výši 4000 korun,“ popisuje Pavla Svrčinová a dodává: „V jednom případě se dále zjistilo hovězí maso původem z Polska, avšak balené v Nizozemsku, doklady o původu masa měl provozovatel k dispozici. Po domluvě jsme případ předali na SVS. Hovězí maso dodávané přímo z Polska naši zaměstnanci zaznamenali dvakrát. Vyžádali si ještě doplňující doklady, poté předáme, v rámci principu předběžné opatrnosti, rovněž SVS. V dalších kontrolách pokračujeme.“
Číst dále

 

Tisková zpráva SZPI ze dne 13. 2. 2019:
Potravinářská inspekce informuje o dalších případech klamání o původu hovězího masa v restauraci

V rámci probíhajících intenzivních cílených kontrol, zaměřených na  pravdivost deklarovaných údajů o původu hovězího masa a správné uvádění informací pro spotřebitele v provozovnách společného stravování, zjistila Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) další případ pochybení v deklaraci o původu masa.

Klamání spotřebitele o skutečném původu hovězího masa zjistili inspektoři v  pražské restauraci Grill Restaurant, U Michelského lesa – Grill Eat s.r.o., a to konkrétně u dvou nabízených pokrmů.

- Severoamerický hovězí Flap (pupek), u kterého z kontroly nabývacích dokladů a etikety na obalu suroviny vyplynulo, že zemí původu hovězího byla Austrálie.

- Severoamerický hovězí hamburger, opečené brambory, kde etiketa na obalu suroviny ukázala na český původ masa. Maso mělo současně prošlé datum použitelnosti.

Kontrolovaná osoba na základě inspekčních zjištění přeznačila nabídku a bude s ní zahájeno správní řízení o uložení pokuty

Zdroj: MZe
Autor: redakce APIC

Tento projekt je podporován

Ministerstvo Zemědělství

Liberecký kraj

Sledujte TV APIC

TV APIC

Počasí

17.04.
Počasí na den 17.04.
2°C / 10°C

18.04.
Počasí na den 18.04.
1°C / 9°C

19.04.
Počasí na den 19.04.
2°C / 9°C

INTERREG

Tento projekt je spolufinancován Evropskou unií v rámci Iniciativy Spolecenství INTERREG III A