Přenosný ruční přístroj k rychlému otestování kvality potravin

6.3.2019

Nový přístroj pro detekci mikroorganismů pomůže zrychlit měření kontaminace syrového masa, a minimalizovat tak s tím související náklady a vznikající potravinový odpad.

Onemocnění z potravin jsou celosvětově hlavním problémem v oblasti veřejného zdraví. Světová zdravotnická organizace (WHO) uvádí, že po požití kontaminovaných potravin každoročně onemocní 600 miliónů lidí (přibližně jeden člověk z deseti), a 420 000 lidí dokonce zemře. Z tohoto důvodu EU financuje projekt FRESHDETECT, který je zaměřen na vývoj přenosného přístroje ke stanovení mikrobiální kvality masných produktů.

Webové stránky projektu uvádějí, že tímto ručním přístrojem lze stanovit celkový počet životaschopných mikroorganismů (CPM) v syrovém mase bez předchozí extrakce vzorků a následné inkubace. Přístroj využívá metodu fluorescenční spektroskopie, intenzivní modré světlo je zamířeno přímo na povrch masa a jsou měřena charakteristická fluorescenční spektra a přítomná bakteriální mikrobiota. Zachycená data jsou poté spolehlivým algoritmem převedena na hodnoty CPM pro zjištění mikrobiální kvality produktu. Měření trvá pouze několik sekund a výsledky jsou bezprostředně zobrazeny přímo na přístroji. Přístroj je schopen zaznamenat až 2 000 různých měření, a výsledky mohou být kdykoli pomocí USB portu převedeny do počítače. Výrobce uvádí, že přístroj je díky rychlému testování možné použít při kontrole masa v celém zpracovatelském řetězci, a také k okamžitému monitorování kvality masa při jeho příjmu a přepravě.  celý článek

Zdroj: Bezpečnost potravin
Autor: redakce APIC

Tento projekt je podporován

Ministerstvo Zemědělství

Liberecký kraj

Sledujte TV APIC

TV APIC

Počasí

25.04.
Počasí na den 25.04.
3°C / 9°C

26.04.
Počasí na den 26.04.
2°C / 13°C

27.04.
Počasí na den 27.04.
6°C / 17°C

INTERREG

Tento projekt je spolufinancován Evropskou unií v rámci Iniciativy Spolecenství INTERREG III A