Mimořádná veterinární opatření týkající se Afrického moru prasat

12.11.2020

Aktuální informace ohledně Mimořádného veterinárního opatření v souvislosti s aktuální nákazovou situací afrického moru prasat, které přijala Státní veterinární správa. Jedná se o části krajů Libereckého a Ústeckého.
Veškerá přijatá mimořádná veterinární opatření mají zabránit šíření AMP v populaci prasat divokých a současně ochránit chovy prasat domácích před zavlečením této nebezpečné nákazy.

V přílohách ke stažení :

  1. Mimořádné veterinární opatření
  2. Nařízení SVS
  3. Objednávka laboratorního vyšetření
  4. Žádost o proplacení odlovených divokých prasat

Opatření přijatá Státní veterinární správou (dále jen „SVS“) v souvislosti s aktuální nákazovou situací afrického moru prasat (dále jen „AMP“) na území Polska a Německa, kde byl potvrzen další výskyt této nákazy nedaleko české hranice (přibližně 65 km vzdušnou čarou). V důsledku toho se riziko opětovného zavlečení AMP do České republiky aktuálně zvyšuje.

Z tohoto důvodu SVS vydala mimořádná veterinární opatření (dále jen „MVO“), která jsou nařízená ve vytipovaných oblastech Libereckého a Ústeckého kraje sousedících s oblastmi výskytu AMP na území Polska a Německa, v tzv. „oblasti s intenzivním odlovem“. Tato opatření mají za cíl:

1. Snížení denzity populace prasat divokých v nejrizikovější oblasti, a to prostřednictvím nařízení intenzivního lovu prasat divokých s využitím některých způsobů lovu, které v současnosti legislativa zakazuje,

2. Zajištění aktivního monitoringu případného výskytu nákazy v oblasti s intenzivním odlovem prostřednictvím nařízení odběru vzorku z každého uloveného prasete divokého, vyplnění objednávky laboratorního vyšetření a předáním odebraného vzorku v místě pro příjem vzorků k vyšetření na svalovce.

Současně v souladu s Metodikou kontroly zdraví zvířat a nařízené vakcinace pro rok 2020, část V. Výše příspěvků poskytovaných chovatelům na povinné preventivní a diagnostické úkony uvedené v části I., bude ve stanovené oblasti s intenzivním odlovem vyplácena vyšší částka jako „nálezné“ (3 000 Kč / ks) za nalezená uhynulá prasata divoká.

Celý text v souborech v příloze

Zdroj: SVS
Autor: Vladimíra Pachlová

Tento projekt je podporován

Ministerstvo Zemědělství

Liberecký kraj

Sledujte TV APIC

TV APIC

Počasí

28.03.
Počasí na den 28.03.
6°C / 14°C

29.03.
Počasí na den 29.03.
7°C / 18°C

30.03.
Počasí na den 30.03.
8°C / 20°C

INTERREG

Tento projekt je spolufinancován Evropskou unií v rámci Iniciativy Spolecenství INTERREG III A