Ptačí chřipka - aktuálně

19.11.2020

Kromě moru prasat, je aktuální hrozbou  i ptačí chřipka, která se šíří v Evropě, objevila se v Nizozemsku a Německu, kde byly zasaženy i některé chovy. Nyní je oficiálně Česká republika bez nákazy.  Aktuálně žádný výskyt těchto onemocnění v Libereckém kraji potvrzený nebyl, ale je potřeba být ve střehu.

Jak uvedl deník Zemědělec, Dánsko vybije asi 25 000 kuřat kvůli výskytu vysoce patogenního kmene ptačí chřipky H5N8. Oznámily to podle agentury Reuters místní úřady s tím, že to prakticky znamená zastavení vývozu drůbeže a vajec z Dánska do zemí mimo Evropskou unii po dobu nejméně tří měsíců. První případ ptačí chřipky zaznamenala Francie na středomořském ostrově Korsika

Ptačí chřipka je nebezpečná virová nákaza kura domácího, krůt, vodní drůbeže, holubů, pernaté zvěře, exotických ptáků a volně žijícího ptactva. Virus se přenáší zejména trusem. Infekci proto nejčastěji způsobí pozření krmiva či vody kontaminované trusem infikovaných ptáků. Vysoce patogenní viry ptačí chřipky způsobují u ptáků vysokou nemocnost a velké úhyny.
Přirozenými nositeli virů ptačí chřipky jsou stěhovaví ptáci - zejména divoké kachny. Ptačí chřipka ohrožuje především ptačí chovy a drůbež.
Zvýšené nebezpečí rozšíření je u malých drobnochovatelů domácí drůbeže, kteří nemají zabezpečené výběhy. Díky migračním koridorům volně žíjících ptáků, hrozí toto riziko zavlečení. Velkochovy v halách, lze ochránit mnohem lépe, navíc jsou pod stálým dozorem veterinářů.

Chovatelé, by měli hlásit větší úhyny zvířat. tj uhyn 5 a více kusů během 1- 3 dnů !!

Na šlověka se přenáší jen výjimečně, po přímém kontaktu s infikovanými nebo uhynulými zvířaty na toto onemocnění.

Virus H5N8 není infekční pro člověka, ale virus H5N1 přenosný je. Většina případů infekce virem ptačí chřipky typu A (H5N1) u lidí vznikla jako následek kontaktu s infikovanou drůbeží nebo kontaminovanými povrchy. Doposud nebyl prokázán přímý přenos viru ptačí chřipky typu A (H5N1) z člověka na člověka.Hygienici doporučují všechna jídla z drůbeže včetně vajec a krve z drůbeže důkladně uvařit. Vaření virus likviduje, podmínkou je dosažení nejméně 70 ° C po dobu 20 minut. Při přípravě jídla ze surové drůbeže je důležité mytí rukou.

Zdroj: SVS
Autor: Vladimíra Pachlová

Tento projekt je podporován

Ministerstvo Zemědělství

Liberecký kraj

Sledujte TV APIC

TV APIC

Počasí

27.03.
Počasí na den 27.03.
7°C / 17°C

28.03.
Počasí na den 28.03.
6°C / 14°C

29.03.
Počasí na den 29.03.
7°C / 18°C

INTERREG

Tento projekt je spolufinancován Evropskou unií v rámci Iniciativy Spolecenství INTERREG III A