4. 6. 2022 - 16. ročník krajského dne koně Libereckého kraje – „já mám koně“

25.5.2022

Tradiční akce se pod názvem „Já mám koně“ bude konat po šestnácté a jejím centrem bude opět Tyršův park. Sem se od časných ranních hodin budou sjíždět desítky chovatelů, aby se připravili na slavnostní průvod městem jak s koňmi v kočárových spřeženích, tak „pod sedlem“. Více než padesát koní vyjde v 9.30 hod. Pivovarskou ulicí na autobusovém nádraží, odtud bude průvod pokračovat na Husovo náměstí a následně zpět do Tyršova parku.  Tady pak na travnaté ploše proběhne slavnostní přivítání účastníků, žehnání koním a oficiální zahájení.

V hlavním programu bude opět k vidění dlouhá řada zajímavých účastníků. V čele průvodu pojede na koni Václav Vydra, který k nám zavítá opět po sedmi letech a předvede novinky ze svého výcviku koní. Premiéru bude mít jednotka jízdní policie z Liberce, která byla založena teprve před několika měsíci. Představí se krojovaná Selská jízda z Českého ráje, chovatelky Vendula Šponarová a Denisa Budáková předvedou ukázky z výcviku fríských hřebců, historickou vojenskou výstroj jezdců  a koní představí umělecká skupina Štvanci.

Do Lomnice nad Popelkou opět zavítá Miloslav Simandl, který si našel termín ve svém akcemi nabitém kalendáři a předvede westernovou show svých úžasných šesti koní. Program bude dále zahrnovat ukázky selskou zápřahů s historickou zemědělskou technikou, představí se selské povozy a kočárová spřežení známých chovatelů pánů Paříka, Nývlta, Vydra, Jiráska, Fialy a dalších. V ukázce těžkého tahu koně předvedou svoji sílu a diváci zhlédnou i práci se starou hasičskou stříkačkou taženou koňmi. Dětem se patrně nejvíce bude líbit kočárové osmispřeží pony koní, které je v republice ojedinělé, představí se dámy v sedle, stáj fjordských koní ze Staré Paky předvede skupinový výcvik, se kterým sklízí úspěchy i na velkých akcích s mezinárodní účastí. Zpestřením bude bezesporu mistrovská ukázka práce s lasem a bičem v podání Pavla Votápky. Diváci se dále dozvědí co je to hobby horse a doufejme, že se povede i křest hříběte. A to stále ještě není výčet konečný, takže se zcela jistě bude nač dívat. Na děti čeká také bohatý doprovodný program včetně projížděk na koních pod sedlem i v povozech, zajištěno je občerstvení a také ochutnávka krajem oceněných regionálních potravin. Odpoledne od 13.30 hod. program pokračuje 13. ročníkem oblastního přeboru v drezuře (Pohár Českého ráje), který by měl mít tři desítky účastníků.

Na setkání, které je co do počtu zúčastněných koní největší v Libereckém kraji, zveme širokou veřejnost. Současně děkujeme všem subjektům, které akci finančně podpořily a bez jejichž pomoci by se v uvedeném rozsahu nemohla konat.

Zdroj: Lomnice nad Popelkou
Autor: Redakce APIC

Tento projekt je podporován

Ministerstvo Zemědělství

Liberecký kraj

Novinky

14. 3. 2024 - Seminář "Projekty fotovoltaických elektráren na zemědělských stavbách"

1.3.2024

Seminář se uskuteční ve čtvrtek 14. března 2024 od 10 hodin (prezence od 9:30) v budově Krajského úřadu Libereckého kraje v Liberci.

» více

11. 3. 2024 - pracovní setkání chovatelů hospodářských zvířat z Frýdlantska

1.3.2024

V pondělí 11.3.2024 od 15 hodin (cca do 17 hodin) se uskuteční v zasedací místnost na radnici MÚ Frýdlant (hlavní historická budova 1.patro) pracovní setkání chovatelů hospodářských zvířat z Frýdlantska

» více

9. 3. 2024 - Krajská myslivecká konference 2024

19.1.2024

Blíží se krajská myslivecká konference, ještě měsíc lze hlasovat o významnou osobnost v myslivosti

» více

Sledujte TV APIC

TV APIC

Počasí

18.03.
Počasí na den 18.03.
0°C / 8°C

19.03.
Počasí na den 19.03.
0°C / 8°C

20.03.
Počasí na den 20.03.
1°C / 10°C

INTERREG

Tento projekt je spolufinancován Evropskou unií v rámci Iniciativy Spolecenství INTERREG III A