Metodický list k provádění opatření agrolesnictví č. 2

4.8.2023

Sadební materiál ovocných dřevin, přemístění z členských států EU.

Sadební materiál ovocných dřevin pro zakládání agrolesnických systémů v souladu s nařízením č. 140/2023 Sb. je možné si opatřit u českých školkařů. Podle zákona č. 219/2003 Sb., zákona o oběhu osiva a sadby, musí být školkař – dodavatel, který vyrábí a uvádí do oběhu rozmnožovací materiál ovocných rodů a druhů u Ústředního kontrolního a zkušebního ústavu zemědělského (dále ÚKZÚZ). Adresáře a kontakty budou na stránkách Ovocnářské unie České republiky (www.ovocnarska-unie.cz, stránky procházejí aktualizací, proto je připojen adresář s uvedením nabízeného sortimentu aktualizovaný k 1. 8. 2023).

Odrůdy ovocných druhů pěstované pro produkci ovoce jsou pěstovány jako certifikovaný materiál, konformní materiál (CAC) nebo materiál podle § 3d výše uvedeného zákona, kdy může být za splnění zákonem stanovených podmínek uveden do oběhu rozmnožovací materiál např. krajových odrůd. Kategorie vychází z certifikačního schématu. Musí splňovat podmínky stanovené legislativou (např. testování na škodlivé organismy, izolační vzdálenosti od výskytu škodlivých organismů). Rozmnožovány musí být z jasně identifikovatelné rostliny, u které lze ověřit, že je opravdu dotčenou odrůdou, a která musí být pravidelně kontrolována (testována) na škodlivé organismy uvedené v legislativě.

Materiál pocházející z certifikačního schématu má předepsanou formu úřední návěsky, na které je uveden výrobce, druh, odrůda, podnož. V případě nákupu sadebního materiálu v členských státech EU platí stejně jako v případě lesních dřevin (Metodický list k provádění opatření agrolesnictví č. 1 (Dotace, eAGRI)), že všechny rostliny, tedy i sazenice pro agrolesnické systémy, musejí být při přemísťování po území EU opatřeny rostlinolékařskými pasy (dále „RL pasy“). Povinný obsah a formát RL pasů stanovuje Prováděcí nařízení Komise (EU) 2017/2313.

V případě certifikovaného materiálu ovocných dřevin je RL pas vždy kombinován s úřední návěskou (C a D přílohy výše uvedeného prováděcího nařízení Komise (EU)).

ALS - RL pas

CAC (konformní) materiál je dodavatel povinen označit dokladem dodavatele v souladu s prováděcí směrnicí prováděcí směrnicí Komise (EU) 2019/1813 (čl. 5). Pokud je umístěn na rostlině ve formě návěsky, má žlutou barvu.

ALS - doklad dodavatele ALS - doklad dodavatele2

A - botanický název uvedený latinsky; B - registrační číslo dodavatele musí být ve tvaru CZ – XXXX (CZ – 4místný registrační kód); C - kód vysledovatelnosti (různý formát např. 6141-1906, f1-2020); D - kód členského státu

Rozmnožovací materiál uváděný do oběhu podle § 3d zákona č. 219/2003 Sb., o oběhu osiva a sadby, musí být označen návěskou, štítkem nebo nálepkou, která splňuje náležitosti dokladu dodavatele konformního rozmnožovacího materiálu. Místo označení CAC je na dokladu uvedeno označení § 3d.

V případě přemísťovaného CAC materiálu může být RL pas součástí dodacího listu nebo faktury.  RL pas musí být na dokladu zřetelně oddělen od ostatních údajů a musí mít tyto náležitosti – vlajku EU, údaje označené A, B, C, D, kde A: botanický název, B: registrační číslo dodavatele, C: kód vysledovatelnosti, D: kód členského státu nebo třetí země.

Žadatel o dotaci na založení agrolesnického systému přikládá úřední návěsku nebo doklad dodavatele s RL pasem (pokud není jeho přímou součástí). RL pasy musejí být v souladu prováděcím nařízením Komise (EU) 2017/2313 uchovávány po dobu tří let.

Ovocné školky - kontakty a sortiment_2023 (PDF, 545 KB)

Zdroj: Ministerstvo zemědělství ČR
Autor: Redakce APIC

Tento projekt je podporován

Ministerstvo Zemědělství

Liberecký kraj

Sledujte TV APIC

TV APIC

Počasí

27.04.
Počasí na den 27.04.
6°C / 17°C

28.04.
Počasí na den 28.04.
8°C / 21°C

29.04.
Počasí na den 29.04.
11°C / 22°C

INTERREG

Tento projekt je spolufinancován Evropskou unií v rámci Iniciativy Spolecenství INTERREG III A